Környezetvédelem

5 tonna hulladékkal kevesebb van a Tiszában

Egy GPS jeladóval ellátott PET-palackot találtak a Kiskörei Vízerőmű előtt a PET Kupa önkéntesei.

A palackot a Hulladékmentes Tisza projekt keretében, a Tiszai PET Kupa jelölte meg és indította útnak 2020 júliusában. A palack akadálytalanul tette meg a több száz folyamkilométeres távot, de fennakadt abban a közel egy hektáros hulladéktorlaszban, ami az idei áradások után alakult ki a duzzasztómű előtt. A torlaszt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) munkagépekkel számolta fel és emelte a partra, a hulladék szétválogatásban pedig a PET Kupa önkéntesei nyújtottak segítséget. A válogatás közben egy iskolás gyermek tollából született palackposta is előkerült.

Első ránézésre szinte lehetetlen küldetésnek látszott a vízügy által kiemelt hulladék szétválogatása és az I. Bodrogi PET Kupáról érkezett műanyag palackok tömörítése, de ismét sikerült: 4 nap alatt, a PET Kupa 14 önkéntese, több mint 200 köbméter, kb.5,5 tonna hulladékot kezelt. A szorgos kezek – egy nagy teljesítményű bálázógép segítségével -, összesen 91 PET bálányi, színekre válogatott műanyag palackot préseltek össze, több tonnányi újrahasznosítható műanyagot különítettek el (polietilént és polipropilént), valamint több mint egy tonna üveg és fémhulladékot szelektáltak. Ismét egy óriási lépés a tisztább Tisza felé!

Az akció fénypontja egy GPS jeladóval ellátott palack kiemelése volt, ami a nyári áradással, csaknem 300 folyamkilométert megtéve, a 683-as folyamkilométertől a 403-dik folyamkilométerig utazott, ahol gát előtti torlaszban várta, hogy rátaláljanak. Ez már a sokadik jelölt palack, amit Kiskörénél tartóztattak fel, ami újabb bizonyíték arra, hogy a szennyezés feltartóztatásában kiemelt szerep jut a vízügy által üzemeltetett létesítményeknek, így a Kiskörei Vízlépcsőnek és a vásárosnaményi, hulladékot kitermelő gépláncoknak is.

A műanyag palackok válogatása közben a petkalózok nemcsak a GPS jeladós palackot találták meg. A másik érdekes lelet egy különleges palackposta volt. Szerzője egy iskolás gyermek, aki nevének megadása nélkül, 2019. július 6-án bízta a folyó gondjaira üzenetét. Levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Föld haldoklik, és jó lenne tenni valamit. Az üzenet a legjobbkor jött: a takarítási akció negyedik napján került elő, amikor a hulladékkezelő akciócsoport tagjait már kezdte kimeríteni a folyamatos munka. A levél mindenkit megerősített abban, hogy van értelme a munkájuknak. A PET Kupa Facebook üzenetében publikálta a palackpostát.

Gyalai-Korpos Miklós, a Hulladékmentes Tisza projekt koordinátora a hulladék feldolgozásához kapcsolódóan kiemelte: „A szelektált hulladék nagy része újrahasznosul, a projekt keretében pedig a polietilén alapanyagokból vízi sporteszközök, például kajakok fognak készülni.”

A folyami hulladékból készült sportkajakok prototípusa egy vadvízi modell lesz. A kajak gyártásához szükséges alapanyag javarészt a folyóból kiszedett PET-palackok kupakjából készül. A hulladékkezelő akciócsoport tagjai most azon dolgoznak, hogy olyan tisztaságú polietilént különítsenek el a tiszai hulladékból, ami kiváló alapanyagot szolgáltat megbízható minőségű kajakok gyártásához. Ha minden a tervek szerint halad, akkor az úgynevezett Kupakkajakok a jövőben a folyótisztítási akciók hatékony segédeszközeivé válhatnak.

A hulladékmentesítés, a jeladó palackos hulladéktérképező kutatás és a sporteszközökben újjászülető műanyag hasznosítása a Hulladékmentes Tisza program keretében valósul meg, amelyhez a Coca-Cola Magyarország, a Coca-Cola globális alapítványa révén nyújtja az anyagi támogatást.

Fotók: PET Kupa