Megújuló energiaforrások

Törvénymódosítás élénkítheti a geotermia hazai térnyerését

Kiszámítható és ösztönző szabályozási keretet teremt a geotermikus energia hasznosítására a bányászati törvény Országgyűlés által elfogadott módosítása - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán.

Az új előírások környezetkímélő módon járulnak hozzá önellátási képességeink erősítéséhez – írták. Magyarország kedvező adottságainak kiaknázásával a közlemény szerint 2030-ra éves szinten akár 1-1,5 milliárd köbméter földgáz felhasználását válthatja ki a korszerű, biztonságos és tiszta technológia. Hozzátették, hogy a szankciós energiaválság még sürgetőbbé teszi a külső kitettségek mérséklését, az energiaszuverenitás megteremtését. A fosszilis energiahordozók részleges felváltására alkalmas technológiák egyike a geotermia. Általa a természeti környezet védelmével biztosítható a folyamatos hő- és energiaellátás. Magyarország rendkívül kedvező geológiai adottságai miatt különösen jó terep ehhez, a földkéreg vastagsága az európai átlagos kéregvastagság harmadát sem éri el. A térség jelentős mennyiségű hévízvagyonnal rendelkezik, egyebek mellett ennek köszönhetően büszkélkedhetünk a termálvizekre alapozó világhírű fürdőkultúrával is – hangsúlyozták.

A bányászatról szóló törvény módosításával a geotermikus energia kutatásának, kinyerésének és hasznosításának engedélyezése a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál működő bányafelügyelet hatáskörébe kerül. A szabályozás kivételként kezeli az elsődlegesen gyógyászati vagy mezőgazdasági célú termálvíz kinyerést, ilyen esetekben változatlanul a vízügyi hatóság jár el. A kutatási engedély pénzügyi biztosíték ellenében szerezhető meg, kizárva az indokolatlan területfoglalásokat. A hatóság elnöke a kitermelés és felhasználás minél szélesebb körű ösztönzése érdekében rendeletben korlátozhatja az egy bányavállalkozó jogosultságában álló kutatási területek számát. A törvényi rendelkezések a kutatási tevékenység nem teljesítésének szigorú jogkövetkezményei tekintetében átveszik a szilárd ásványi nyersanyag esetében bevált szabályozást.

A bányafelügyelet közhiteles nyilvántartást vezet majd a geotermikus kutatási területekről. A geotermikus energia főszabály szerint csak a bányafelügyelettel kötendő, határozott idejű szerződés alapján nyerhető ki és hasznosítható. A szerződéskötéshez az energiaügyi miniszter egyetértése szükséges. A maximum harmincöt éves időtartam egy alkalommal, legfeljebb az eredeti időtartam felével meghosszabbítható. A szerződés létrejöttének további feltétele a kinyert geotermikus energia felhasználására vonatkozó megállapodás megléte, felesleges projektek tehát nem valósulhatnak meg. A bányavállalkozónak vállalnia kell, hogy a felhasználni tervezett geotermikus energia éves mennyiségét kinyeri. Lényeges elvárás az is, hogy a kitermelt vizet a technikai és földtani lehetőségekhez képest teljes mértékben visszasajtolja. Komoly könnyítés viszont, hogy a geotermikus energia kinyerését és hasznosítását a természetes felszíntől mért 150 méter feletti földkéregrészig a bányafelügyelet szerződéskötés nélkül, egyszerűbb eljárásban, saját hatáskörben engedélyezheti – olvasható a közleményben.