Öko-drive

Használt autót vásárolsz? Mutatjuk hogyan mehetsz biztosra, hogy jó üzletet köss

Használt autó vásárlása esetén érhet egy tapasztalatlan sofőrt rengeteg kellemetlenség. Megmutatjuk, mire kell odafigyelni annak érdekében, hogy ezeket hatékonyan elkerüld.

Egy használt gépjármű megvásárlása sokszor jó üzlet lehet. Akadnak azonban olyan alkalmak is, amikor a látszat csal, és pénzünkért cserében nem azt kapjuk, amire valójában befizettünk. Rengeteg rejtett hiba lehetséges, mely sokszor csak a vásárlás után jelentkezik, és csillagászati összegű szervizköltséget eredményez. Éppen ezért fontos, hogy az adott autó előéletét és műszaki állapotát egyaránt ellenőrizzük. Most megmutatjuk azt, mire érdemes odafigyelni abban az esetben, ha pénzünket használt gépkocsi vásárlásába szeretnénk fektetni, és azt is, milyen hatékony módszerekkel bizonyosodhatunk meg arról, hogy valóban jó üzletet fogunk nyélbe ütni.

Az első fontos lépés: az alvázszám ellenőrzése

Amennyiben szeretnéd a lehető legtöbbet megtudni egy autó előéletéről, az egyik legfontosabb dolog, melyet mindenképp el kell végezned, az alvázszám ellenőrzése. Ilyen módon ugyanis rengeteg információhoz juthatsz az adott járművet illetően.

Megtudhatod például, hogy melyik országból származik, hány tulajdonosa volt, és hogy hazánkban pontosan mikor került nyilvántartásba. Sőt, ami talán a legfontosabb, hogy az elektronikus szervizkönyv adatai is elérhetők, azaz az esetleges káreseményekkel kapcsolatban is tájékozódhatsz. Minden fontos információt megtudhatsz azzal kapcsolatban, hogy a gépkocsi szenvedett-e már balesetet, így nem kell attól tartanod, hogy többszörösen javított autót vásárolnál.

De többek közt azt is megtudhatod, hogy van-e a gépjárművön kötelező biztosítás, hogy mikor kötötték a biztosítási szerződését, és hogy milyen bonus malus besorolással rendelkezik. Vagy épp azt is, hogy hogy áll a kilométeróra. Ehhez pedig nincs más dolgod, mint az alvázszámot beütni a VIN keresőbe, mely segít abban, hogy pillanatok alatt megtudd, jó vásárt csinálsz-e az adott gépkocsival, vagy pedig érdemes inkább azt messzire elkerülnöd.

Ne feledd tehát: használtautó vásárlása eseté az alvázszám és a VIN kereső a barátaid. Hiszen már azelőtt segíthet lerántani a leplet néhány komoly problémáról, mielőtt az autót személyesen megtekintenéd.

A helyszíni szemle: ne csak a külsőségekre figyelj

A VIN kereső ingyenesen használható, és tökéletes kiindulópontot jelent abban az esetben, ha használtautót szeretnél vásárolni. Azonban önmagában még nem feltétlenül elég ahhoz, hogy igazán jó üzletet köthess. Egyértelműen fontos a jármű személyes megtekintése is, melynek során semmiképp sem szabad elhamarkodottan dönteni.

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy tekintenek meg vásárlás előtt egy használt gépkocsit, hogy egyáltalán nem, vagy csak minimálisan értenek az autókhoz. Ennek köszönhetően pedig egyértelműen csak az olyan evidenciákra koncentrálnak, mint hogy ne legyen jól látható, külsérelmi nyom az autón, vagy épp a motor beindítása során ne legyen probléma.

A felületes ellenőrzés eredménye azonban rengeteg olyan, rejtett hiba lehet, melyek a vásárlás után csak hetekkel, hónapokkal később jelentkeznek. Ilyen esetekben pedig már nincs mit tenni: ki kell csengetni a súlyos tíz-, illetve százezreket a szerelőnek. Így pedig az egyébként jó áron vásárolt használtautó már nem is tűnik majd akkora főnyereménynek.

Annak érdekében, hogy az ilyen problémákat elkerülhessük, fontos, hogy elegendő időt és energiát szánjunk az autó megtekintésére. A külső esetében például ne csak a fényezés állapotát figyeljünk, de ellenőrizzük a kasztnit is. Vizsgáljuk meg a kasztnilemezek illesztését, az alváz állapotát, és a festékréteg vastagságát is. Utóbbiban segítségünkre lesz egy festékréteg vizsgáló eszköz.

Ha teheted, érkezz mindig szakemberrel

A külsőségek mellett természetesen az is lényeges, hogy mindent kipróbáljunk, a legfontosabb dolgoktól a legapróbb részletekig. A központi záraktól kezdve a klímán át, egészen az ablakemelőkig. Abban az esetben pedig, ha mi magunk nem értünk a műszaki és mechanikai dolgokhoz, mindenképp vigyünk magunkkal egy szakembert is személyautó helyszíni állapotfelmérés céljából.

Például egy autószerelőt, aki segít megvizsgálni azt, hogy az adott árhoz képest érdemes-e pénzt fektetnünk a jármű megvásárlásába, vagy jobban tesszük, ha inkább más autóba fektetjük a pénzünk. A látszat ugyanis nem minden, különösen nem egy autó esetében. Végezetül pedig ne feledkezzünk meg a próbakörről sem, melynek során kipróbálhatjuk az autót élesben is. Ilyenkor is érdemes minden apró részletre odafigyelni, többek közt a motorhangra, de a kormánymű, a pedálok és a sebességváltó működésére is.

Abban az esetben tehát, ha használt gépjárművet szeretnénk vásárolni, fontos, hogy odafigyeljünk a részletekre, és megbízható autó mellett tegyük le a voksod. Hiszen ne feledjük, hogy egy autó állapotán nemcsak az múlik, hogy később milyen mélyen kell a pénztárcánkba nyúlnunk. De legfőképp az is, hogy vezetés közben mennyire érezhetjük magad biztonságban az utakon!