Öko-drive

Új elektromos autóbuszokat helyezett forgalomba a Volánbusz Zrt. Szegeden

Nyolc új elektromos autóbuszt helyezett forgalomba a Volánbusz Zrt. Szegeden, a járművek egy töltéssel akár 300 kilométert is képesek megtenni - közölte a közlekedési társaság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az 1,3 milliárd forintos beruházás keretében kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű, BYD K9UD típusú járművek érkeztek, amelyek Szeged valamennyi autóbusz-vonalán megfordulnak. A projekt a Zöld Busz Program közel 70 százalékos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg – ismertetik a közleményben. A fejlesztéssel a 82 darabos helyi járműállomány átlagéletkora 8,6 évről 7,7 évre csökken. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz szegedi telephelyén.

A közleményben ismertették: a MÁV-Volán-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2018 óta 2327 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 173 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Hozzátették: a csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével.