Öko-drive

Decembertől egy éven át hét helyszínen tesztel hidrogén-üzemanyagcellás buszokat a HUMDA

A budapesti agglomerációban és hat vidéki nagyvárosban próbálhatnak ki az utasok egy Solaris és egy Caetano hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt a menetrend szerinti forgalomban.

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kísérleti projektjében a Linde Gáz Magyarország és a Messer Hungarogáz végzi majd a tankolással kapcsolatos szolgáltatást. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára az együttműködésről szóló megállapodás aláírása alkalmából elmondta: a helyi légszennyezéstől mentesen és nagyon csekély zajkibocsátással üzemelő járművek tartós tesztelése alapján megalapozott döntés születhet majd a hidrogén alkalmazásáról a hazai közösségi közlekedésben.

A 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú Solaris Urbino 12 electric H2 autóbusz Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben közlekedik majd két-két hónapig. A busz 70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcellájában a betankolt tiszta hidrogén és a légköri oxigén elektrokémiai reakciója révén villamosenergia és melléktermékként vízgőz keletkezik, a meghajtást villanymotor biztosítja.

A háromajtós Caetano H2.City Gold típusú buszt egy évig üzemelteti budapesti agglomerációs járatain a Volánbusz. A jármű tartályaiban összesen 37,5 kilogramm hidrogéngáz tárolható. Egyetlen, mindössze 9 percig tartó töltéssel így 400 kilométert képes megtenni.

– A mintaprojekt december 15-én kezdődik Debrecenben és a fővárosi agglomerációban. Magyarország 2050-re tervezi elérni a nettó klímasemlegességet, ezért sokat kell tennünk az egyik legnagyobb szennyező közúti közlekedés zöldítésében is. Tisztán elektromos buszból több mint kétszázat helyeztek már forgalomba Magyarországon, mintegy háromnegyedük a közösségi közlekedést erősíti. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is szolgálja a magyar gazdaság jövőjét jelentő zöldenergia fokozott hasznosítása. A környezetkímélő technológiákból minél többet érdemes csatasorba állítani, a következő logikus lépés a tiszta és csendes hidrogén üzemanyagcellás járművek megjelenése. Az egy éven át zajló tapasztalatgyűjtés nemcsak a döntéshozók dolgát könnyítheti meg, hanem az utasokat is meggyőzheti a modern megoldások előnyeiről – hangsúlyozta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

– Mindkét buszt volt már szerencsénk kipróbálni. Budapest agglomerációjában a Solaris-t tesztelhettük tavaly, Pakson pedig a Caetano üzemanyagcellás autóbuszát a JIVE2 közép-kelet-európai Hidrogén Busz Roadshow-n belül 2023 elején. A HUMDA számára a szemléletformáláson túl az adatgyűjtés és a Zöld Busz Programból származó üzemeltetési adatokkal való összehasonlításon alapuló elemzések készítése a projekt célja. A kapott adatokkal felvértezve tudjuk segíteni a tiszta járművek és a hidrogén technológia iránt érdeklődőket beszerzési döntések meghozásában, a környezetileg, technológiailag és gazdaságilag együttesen értelmezhető megoldások létrehozásában. Mindegyik helyszínen egy szakmai és pályaorientációs napot is rendezünk majd a roadshow ideje alatt – emelte ki Mészáros Virág, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatója.

– Büszkék vagyunk rá, hogy ismét részt vehetünk a HUMDA által szervezett hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz-mintaprojektben. A mintaprojektben közlekedő buszt egy ZF AV 130 integrált elektromos motor hajtja. A jármű a tetején elhelyezett, összesen 1560 literes össztérfogatú kompozit hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével 400-450 kilométert képes megtenni. A tartályokban összesen 36,8 kilogramm hidrogéngázt lehet tárolni. Külön öröm számunkra, hogy cégünk székhelyén, Debrecenben indul a mintaprojekt a Solaris Urbino 12 electric H2 autóbusszal – mondta Szőke Tamás, a Solaris járművek magyarországi vezérképviselete, a Prim-Vol Trade Kft. cégvezetője.

– A hidrogén üzemanyagcellás járművek területén végzett úttörő munkánk egy újabb fontos állomása ez a projekt, amellyel gyermekeink és unokáink jövőjét tesszük tisztábbá és zöldebbé. A járműbe szerelt üzemanyagcella teljesítménye 60 kW, amelyet kiegészít egy 44 kWh kapacitású, beépített lítium-titanát akkumulátor (LTO) is, így a járművet meghajtó villanymotor 180 kW teljesítmény leadására képes. A belső tér optimalizálása érdekében a hidrogéntartályokat és az üzemanyagcella-köteget a jármű tetején helyezték el. A Caetano H2.City Gold típus 12 méter hosszú, ülő- és állóhelyein összesen 73 utas fér el – mutatott rá Kósa József, a Caetano buszokat forgalmazó Truck-Trailer & Parts Kft. ügyvezetője.

– A Linde Gáz Magyarország Zrt., mint az ország egyik legnagyobb ipari és egészségügyi gázokat előállító vállalata biztosítja a zöld hidrogént a HUMDA hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz demonstrációs mintaprojekt fővárosi szakaszához. A Linde telephelyén található modern technológiájú hidrogén töltőállomás alkalmas a hidrogén üzemű személygépjárművek 700 baron, és buszok 350 baron való töltésére igen rövid alatt. A Linde csoport ez idáig világszerte több, mint 200 saját fejlesztésű és gyártású hidrogén töltőállomást telepített, és elsőként valósította meg Európában hidrogén üzemű vonatok töltését is. Jelen mintaprojekttel egy újabb lépést teszünk a magyarországi hidrogéngazdaság felé vezető úton. A célunk továbbra is az, hogy világszínvonalú technológiánk és szakértelmünk segítségével egyre több piaci szereplő ismerje meg a hidrogénben, a hidrogén mobilitásban rejlő lehetőségeket – nyilatkozta Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

– A Messer Hungarogáz Kft. hidrogéngyártóként és technológiai szakértőként biztosítja a hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz folyamatos üzemanyagellátását 12 hónapon keresztül 6 vidéki helyszínen. Célunk, hogy a hidrogénmeghajtás iránt érdeklődő közösségi közlekedés szolgáltatók megismerjék az üzemanyag-cellás buszt, és tapasztalatot szerezzenek a hidrogéntöltés terén. A hidrogéntöltési szolgáltatást traileres hidrogén-töltőegységgel végezzük. Ennek a technikai megoldásnak az előnye a gyors és egyszerű üzembehelyezés és áttelepíthetőség, hiszen hónapról hónapra új helyszínen kell bevetni a töltőegységet, amelyet egy napon belül képesek vagyunk kivitelezni. A Messer további előnye, hogy a hidrogén közúti szállításához a legnagyobb traileres járműflottával rendelkezik hazánkban, amely a biztonságos ellátás és az országos lefedettség garanciája. A HUMDA demonstrációs mintaprojektjének keretein túl a Messer felkészült nagynyomású hidrogéntöltőkutak telepítésére és üzemeltetésére is, továbbá a szükséges hidrogén beszállítására, vagy helyszíni előállítására. A Messer „One Stop Shop” néven kínál integrált hidrogénellátási megoldást a járműflotta-üzemeltetőknek, segítve a városokat, logisztikai szolgáltatókat abban, hogy határozott lépéseket tegyenek a közösségi közlekedés és teherszállítás szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében – hangsúlyozta Bohner Zsolt, a legnagyobb hazai ipari gáz szolgáltatók közé számító Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. HUMDA Green márkanév alatt folytatja a Zöld Busz Program és több elektromos meghajtású közlekedési eszköz támogatási rendszerének együttes kommunikációját.