Öko-drive

Teljes az elektromos flotta, lezárult a Zöld Busz Projekt a Volánbusznál

Jelentősen bővült a Volánbusz környezetkímélő, elektromos meghajtású flottája az elmúlt másfél évben: a társaság 100 új elektromos autóbuszt állított forgalomba a HUMDA Zrt. Zöld Busz Programjának támogatásával.

Az összesen 17,8 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a fővárosi agglomeráció és hat vármegyeszékhely helyi járműállományának jelentős része megújult, ennek köszönhetően csökkent az érintett térségek levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Busz Programjának segítségével létrejött autóbuszflotta-fejlesztés a Volánbusz, az MVM-csoport, valamint a Mobiliti Volánbusz Kft. együttműködésében valósult meg. A HUMDA kiemelten fontosnak tartja, hogy – a kormányzat céljaival összhangban – hazánk 2050-re nettó klímasemleges országgá váljon, ehhez érdemben hozzájárul az általa koordinált Zöld Busz Program. A program lényegét jelentő, a közösségi közlekedés megújítását célzó új és jelentős feladatok hosszabb távon is meghatározzák az ügynökség tevékenységét.

Az országos lefedettséggel működő Volánbusz a fenntartható közösségi közlekedés megteremtése érdekében célul tűzte ki, hogy a közel 6000 darabos autóbusz-állományának mintegy felét elektromos járművekre cseréli 2030-ra. A fejlesztések érdekében a közlekedési társaság olyan partneri együttműködésekre törekszik, amelyek elősegítik a közép- és hosszútávú elképzelések megvalósítását.

A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be több sikeres pályázatot a Zöld Busz Program keretében. A közlekedési vállalat az első negyven jármű szállításáról 2021. július 27-én, további 60 darab e-busz vásárlásáról 2022. április 1-jén kötött megállapodást. A járművek a fővárosi agglomerációban, illetve Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében javítják a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A fejlesztések a Zöld Busz Program átlagosan 76 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósultak meg.

A fővárosi agglomerációban – Budakeszi, Budaörs és Törökbálint térségében – 2022 tavaszától 40 darab elektromos meghajtású, Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusz zöldíti a járműállományt, a beruházás értéke mintegy 7,6 milliárd forint. Az agglomerációs flotta szóló kivitelű járműveinek közel 90 százaléka alternatív meghajtású, átlagéletkoruk 1,7 év. Az agglomerációban közlekedő e-buszok az üzembe helyezés kezdete óta mintegy 2,5 millió kilométert tettek meg.

Jelentősen fiatalodott és korszerűsödött annak a hat megyeszékhelynek a helyi autóbusz-flottája is, ahol szintén elektromos autóbuszok zöldítik az állományt. Székesfehérváron 2022 júliusa és októbere között 12 darab Ikarus 120e típusú e-busz állt forgalomba, azóta már közel 600 ezer kilométert tettek meg, csaknem valamennyi városrészben csendes, kényelmes, környezetkímélő utazási lehetőséget kínálva a vármegyeszékhely lakóinak. A fejlesztés értéke 1,96 milliárd forint. A projekt utolsó szakaszában, 2023 májusában és júniusában összesen 48 db BYD K9UD típusú elektromos meghajtású autóbusz érkezett öt vármegyeszékhelyre: Zalaegerszegen 11, Győrben 13, Egerben 6, Szolnokon 10, Szegeden pedig 8 jármű állt forgalomba az elmúlt hetekben, a nagyvárosok flottájának 9-39%-át megújítva és jelentősen csökkentve a helyi állományok átlagéletkorát. Az utolsó szakaszban érkezett járművek és a töltőberendezések beszerzési értéke nettó 7,7 milliárd forint volt. Zalaegerszegen már a helyi járatok, így az elektromos autóbuszok is igénybe vehetők ország- és vármegyebérletekkel is. A 48 darab e-busz már több mint 130 ezer kilométert tett meg az öt településen az elmúlt hetekben.

A Volánbusz elektromos hajtású buszainak üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések biztosítják. Az MVM Mobiliti a most lezárult projekt során fontos szerephez jutott: az e- buszokat országszerte kiszolgáló töltőparkok telepítésével nagyban elősegítette, hogy a károsanyag-kibocsátás és általában a fosszilis üzemanyagok felhasználása is csökkenjen a közlekedésben. A Volánbusz elektromos flottája – a dízelüzemű járművek kiváltásával – évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami 2000 személygépkocsi éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.

A közel 100 darab nagy teljesítményű elektromos töltőállomás telepítésén túl a Mobiliti Volánbusz a töltők üzemeltetésével biztosítja az elektromos autóbuszokat kiszolgáló speciális infrastruktúra működését. Az MVM-csoport mint társadalmilag felelős, komplex portfólióval rendelkező energetikai cégcsoport fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a közép-európai régió országaiban meghatározó, karbonsemleges megoldásokra építő energia- és infrastruktúraszolgáltatóvá váljon, vezető szerepet betöltve az ügyfelek energetikai igényeinek átfogó kiszolgálásában. Az MVM Zrt. folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket az állami tulajdonú társaságokkal, az egymásra épülő lehetőségek, szinergiák minél hatékonyabb kihasználása érdekében.

A Volánbusz mindent elkövet annak érdekében, hogy az elektromos autóbuszok üzemeltetése hosszú távon is költséghatékony legyen. A vállalat ennek érdekében átfogó fejlesztési program előkészítését kezdte meg, amelynek keretében a töltéshez szükséges energia jelentős részét előállító napelemrendszerek telepítésének lehetőségeit vizsgálja.