Érdekességek

Sokkoló képek az óceánon lévő szemét szigetről

2017.10.29. - 23:51  |  Nincs hozzászólás

Mind hallottuk már tudósokat arról beszélni, hogy az óceánokba áramló elképesztő mennyiségű műanyag hulladék szigeteket alkot. De ahogy a mondás is tartja egy kép többet mond ezer szónál, és ez a mostani esetben hatványozottan igaz.

Régóta tudjuk, hogy a műanyag szemét nagy része a tengerekben, óceánokban köt ki. Ezeket az áramlatok egy helyre sodorják, ahol szigeteket alkotnak és komoly problémákat okoznak a vízi élővilágban. Sőt egyes kutatások azt is kimutatták, hogy mikroszkopikus műanyag részecskék még a számunkra felszolgált halakban is megtalálhatóak, így végérvényesen ránk nézve is közvetlenül veszélyesek.

Tényleg sokat hallottunk már ezekről a szigetekről, és ugyan már képeket is láthattunk ezekről, azonban Caroline Power fotói lélegzetelállítóak. A képeket egy Hondurashoz tartozó karibi sziget mellett készítette. A szemét akkora területen oszlik el, hogy Power már nem is szigetként, hanem "plasztik tengerként" hivatkozott rá.

plastic1

A Power a képeket Facebook-on osztotta meg, ahol leírta, hogy "ezt azonnal meg kell állítanunk". A képeken jól látszik, hogy ameddig a szem ellát szemét és hínár keveréke úszik a vízen. A Blue Planet Society szerint ez a szemét nagy valószínűséggel a guatemalai Montagua folyóból juthatott az óceánba. Power a képeket azzal a szándékkal osztotta meg, hogy felhívja a figyelmet az egyszer használatos műanyag evőeszközök fogyasztására. "Gondolj a mindennapi életedre. Hol etted meg az ételt, amikor legutóbb étteremből rendeltél? Hogyan szolgálták fel a legutóbbi street food-od? Nagy valószínűséggel műanyag dobozban, plasztik villával és nylon zacskóban adták. Még mindig használsz szemeteszsákot? Műanyag üdítős palackot? Zárható zacskót? [...] Undorodnál, ha összeszednéd, mennyi egyszer használatos dolgot használsz." - írta Power.

plastic3

Minden évben 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba. És ez a hulladék nem csak a hajózás közben rontja a kilátást, a The Independent által idézett statisztikák szerint, világszerte több, mint 600 fajt veszélyeztet ez a szemét. Nagyjából 100.000 tengeri állat és több, mint egy millió madár hal meg emiatt a szemét miatt minden évben. A megoldáson együtt kell dolgoznunk, és bizony szükség van a Power-hez hasonló emberekre, akik időről időre felhívják a figyelmünket, hogy még mindig hatalmas a gond.

Forrás: https://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Sötétben világító növényeivel nyert innovációs díjat egy magyar...

Sötétben világító növényeivel nyert növényinnovációs...

2018.05.02. - 08:20 tovább »

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

2018.04.26. - 12:20 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »