Érdekességek

Sokkoló képek az óceánon lévő szemét szigetről

2017.10.29. - 23:51  |  Nincs hozzászólás

Mind hallottuk már tudósokat arról beszélni, hogy az óceánokba áramló elképesztő mennyiségű műanyag hulladék szigeteket alkot. De ahogy a mondás is tartja egy kép többet mond ezer szónál, és ez a mostani esetben hatványozottan igaz.

Régóta tudjuk, hogy a műanyag szemét nagy része a tengerekben, óceánokban köt ki. Ezeket az áramlatok egy helyre sodorják, ahol szigeteket alkotnak és komoly problémákat okoznak a vízi élővilágban. Sőt egyes kutatások azt is kimutatták, hogy mikroszkopikus műanyag részecskék még a számunkra felszolgált halakban is megtalálhatóak, így végérvényesen ránk nézve is közvetlenül veszélyesek.

Tényleg sokat hallottunk már ezekről a szigetekről, és ugyan már képeket is láthattunk ezekről, azonban Caroline Power fotói lélegzetelállítóak. A képeket egy Hondurashoz tartozó karibi sziget mellett készítette. A szemét akkora területen oszlik el, hogy Power már nem is szigetként, hanem "plasztik tengerként" hivatkozott rá.

plastic1

A Power a képeket Facebook-on osztotta meg, ahol leírta, hogy "ezt azonnal meg kell állítanunk". A képeken jól látszik, hogy ameddig a szem ellát szemét és hínár keveréke úszik a vízen. A Blue Planet Society szerint ez a szemét nagy valószínűséggel a guatemalai Montagua folyóból juthatott az óceánba. Power a képeket azzal a szándékkal osztotta meg, hogy felhívja a figyelmet az egyszer használatos műanyag evőeszközök fogyasztására. "Gondolj a mindennapi életedre. Hol etted meg az ételt, amikor legutóbb étteremből rendeltél? Hogyan szolgálták fel a legutóbbi street food-od? Nagy valószínűséggel műanyag dobozban, plasztik villával és nylon zacskóban adták. Még mindig használsz szemeteszsákot? Műanyag üdítős palackot? Zárható zacskót? [...] Undorodnál, ha összeszednéd, mennyi egyszer használatos dolgot használsz." - írta Power.

plastic3

Minden évben 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba. És ez a hulladék nem csak a hajózás közben rontja a kilátást, a The Independent által idézett statisztikák szerint, világszerte több, mint 600 fajt veszélyeztet ez a szemét. Nagyjából 100.000 tengeri állat és több, mint egy millió madár hal meg emiatt a szemét miatt minden évben. A megoldáson együtt kell dolgoznunk, és bizony szükség van a Power-hez hasonló emberekre, akik időről időre felhívják a figyelmünket, hogy még mindig hatalmas a gond.

Forrás: https://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

A hűvös éghajlaton élők hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval...

2018.11.20. - 19:28 tovább »

Friss cikkek

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »