Érdekességek

Sokkoló képek az óceánon lévő szemét szigetről

2017.10.29. - 23:51  |  Nincs hozzászólás

Mind hallottuk már tudósokat arról beszélni, hogy az óceánokba áramló elképesztő mennyiségű műanyag hulladék szigeteket alkot. De ahogy a mondás is tartja egy kép többet mond ezer szónál, és ez a mostani esetben hatványozottan igaz.

Régóta tudjuk, hogy a műanyag szemét nagy része a tengerekben, óceánokban köt ki. Ezeket az áramlatok egy helyre sodorják, ahol szigeteket alkotnak és komoly problémákat okoznak a vízi élővilágban. Sőt egyes kutatások azt is kimutatták, hogy mikroszkopikus műanyag részecskék még a számunkra felszolgált halakban is megtalálhatóak, így végérvényesen ránk nézve is közvetlenül veszélyesek.

Tényleg sokat hallottunk már ezekről a szigetekről, és ugyan már képeket is láthattunk ezekről, azonban Caroline Power fotói lélegzetelállítóak. A képeket egy Hondurashoz tartozó karibi sziget mellett készítette. A szemét akkora területen oszlik el, hogy Power már nem is szigetként, hanem "plasztik tengerként" hivatkozott rá.

plastic1

A Power a képeket Facebook-on osztotta meg, ahol leírta, hogy "ezt azonnal meg kell állítanunk". A képeken jól látszik, hogy ameddig a szem ellát szemét és hínár keveréke úszik a vízen. A Blue Planet Society szerint ez a szemét nagy valószínűséggel a guatemalai Montagua folyóból juthatott az óceánba. Power a képeket azzal a szándékkal osztotta meg, hogy felhívja a figyelmet az egyszer használatos műanyag evőeszközök fogyasztására. "Gondolj a mindennapi életedre. Hol etted meg az ételt, amikor legutóbb étteremből rendeltél? Hogyan szolgálták fel a legutóbbi street food-od? Nagy valószínűséggel műanyag dobozban, plasztik villával és nylon zacskóban adták. Még mindig használsz szemeteszsákot? Műanyag üdítős palackot? Zárható zacskót? [...] Undorodnál, ha összeszednéd, mennyi egyszer használatos dolgot használsz." - írta Power.

plastic3

Minden évben 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba. És ez a hulladék nem csak a hajózás közben rontja a kilátást, a The Independent által idézett statisztikák szerint, világszerte több, mint 600 fajt veszélyeztet ez a szemét. Nagyjából 100.000 tengeri állat és több, mint egy millió madár hal meg emiatt a szemét miatt minden évben. A megoldáson együtt kell dolgoznunk, és bizony szükség van a Power-hez hasonló emberekre, akik időről időre felhívják a figyelmünket, hogy még mindig hatalmas a gond.

Forrás: https://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

A hűvös éghajlaton élők hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval...

2018.11.20. - 19:28 tovább »

A kávéfogyasztás védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

Egy kanadai kutatás szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet...

2018.11.09. - 16:12 tovább »

Friss cikkek

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »

2020-tól sorozatgyártott változat is készül az Audi e-tron GT-ből

A négykarikás vállalat a Los Angeles Auto Show-n mutatta be, mire...

2018.12.02. - 19:04 tovább »

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »