élelmiszer

A hús a felelős az élelmiszertermelés okozta üvegházhatású gázok 60 százalékáért

A hústermelés a felelős az élelmiszeriparban keletkező üvegházhatású gázok 60 százalékáért egy amerikai kutatás szerint.

Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek több mint 70 vadon élő változatát

Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek – köztük a burgonya, az avokádó vagy a vanília – több mint 70 vadon élő rokonát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) marseille-i kongresszusán bemutatott tanulmány szerint.

400 millió adag élelmiszert dobnak ki évente az Egyesült Királyságban

A jótékonysági Waste and Resource Action Programme (WRAP) szerint több, mint 400 millió adag élelmiszert pazarolnak el az emberek minden évben, az Egyesült Királyságban. Ebből körülbelül 270.000 tonna élelmiszer felhasználható lett volna. Egy új tanulmány azt mutatja, hogy lehetséges lenne, hogy a számokat, több mint a felére csökkentsék, így feleannyi felesleges szemét lenne.

Új szankciók Franciaországban

Franciaországban változások léptek életbe annak érdekében, hogy két problémát is kezelni tudjanak, a szegénységet és az élelmiszer hulladékot. A törvény előírja, hogy a szupermarketek nem dobhatják ki a még le nem járt élelmiszereket, hanem el kell adományozniuk. A bírság akár 75.000 euró is lehet, vagy két év börtön. A törvény célja, amelyet egyhangúlag szavazott meg a francia szenátus az, hogy legalább a felére csökkentsék az eladatlan élelmiszerek kidobását. A szám pedig: 7,1 millió tonna/év

Termékteszt: tejek

A hivatalos szakvélemény szerint a tej ásványi anyag tartalma a magas hőmérsékleten történő hőkezelés után változatlan marad, az UHT tej ugyanolyan jó, mint az alacsonyabb hőmérsékleten kezelt, pasztőrözött tej. Átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el, ami nem is baj, mert a tejet nem a (hőérzékeny) C-vitamin, hanem fehérje-, ásványi anyag-, kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt fogyasztjuk.

Tájképek élelmiszerből

A képeket nézve el sem hinnénk, hogy az alábbi műalkotások mind valódi ételből készültek, melyek egy igen különleges kiállítás részét képezik.

Konyhát hűtőszekrény nélkül?

Régi – új trend van kialakulóban, ami az energiahatékonyságot és élelmiszerellátást illeti, ez pedig nem más, mint a hűtő nélküli konyha.

Hamis hús botrány Kínában

Kína városában, Xi’an-ban több mint 20.000 kilogramm hamis marhahúst foglalt le a rendőrség a múlt héten, melyből újabb élelmiszer botrány robbant ki a Távol-Keleti országban.

Méhpusztulás világszerte

A méhek és más a beporzást végző rovarok pusztulása több mint húsz éve drasztikus méreteket ölt világszerte. Az ökoszisztémában, ezáltal a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszó rovarok élelmiszereink egyharmadának előállításához járulnak hozzá. Állományuk csökkenésének visszaszorítása létfontosságú az emberiség számára.

Videó az élelmiszer ipari tömegtermelésről

Talán mindenki számára kézzelfoghatóbbá válik a globális állattenyésztés valósága, ha megtekinti azt a rövid videót, melyet az idei év egyik legösszetettebb és elgondolkodtatóbb filmjéből emeltek ki.