élelmiszer

AM: az élelmiszeripar támaszkodhat az agrárszakképzési rendszerre

Az innovatív mezőgazdaság és élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához szükség van jól képzett szakemberekre – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Soós István Borászati Technikum Budafoki Tangazdaságban az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

Veszélyes PFAS-peszticidek a gyümölcsökben és zöldségeinkben

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az ún. PFAS-vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak.

Több mint tizezer tonna adományt juttatott tavaly rászorulókhoz az Élelmiszerbank

Több mint tízezer tonna lejáratközeli és csomagolási hibás élelmiszert mentett meg a megsemmisítéstől tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól, hogy rászorulóknak adományozza azokat.

MBH: a tavalyinál nyugodtabb évre számíthat a magyar mezőgazdaság

Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar nyugodtabb évre számíthat az idén, mint 2023-ban, főképp az állattartók kilátásai javultak, hosszabb távon kiegyensúlyozottabb időszak várható az agráriumban – mondták a szakértők az MBH Bank keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Új génkezelési technikák: az EP a zöld átállás érdekében támogatja a szabályokat

Egyszerűsített engedélyeztetés a hagyományos nemesített növényekkel egyenértékűnek tekintett génszerkesztett növényeknél.

Agrárminisztérium: a hódmezővásárhelyi talajszelvény lett az Év talaja

Idén a hódmezővásárhelyi talajszelvény kapta a Magyarország talaja címet a Magyar Talajtani Társaság által szervezett közönségszavazás alapján – jelentette be a minisztérium szerdai közleménye szerint Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Év talaja 2023 címmel kedden tartott szakmai konferencián.

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint.

AM: úton a fenntartható élelmiszeripar felé

A fenntarthatóság része a mindennapoknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomonkövetése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Felkai Beáta Olga szerdán Tapolcán.

Korlátozza a hozzáadott mikroműanyagokat az Európai Bizottság

A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében – közölte a brüsszeli testület.

Öt jótanács a fenntartható mezőgazdaság támogatására

Európa szerte rendezvényekkel és ismeretterjesztő kampányokkal ünneplik az Ökogazdálkodás Napját a biomozgalom képviselői és támogatói.