háztartás

Víziközműért felelős államtitkár: a víziközmű ágazat az egyik legsikeresebb korszakát zárta

A víziközmű ágazat az egyik legsikeresebb korszakát zárta, az elmúlt bő egy évtizedben ezermilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg, megduplázódott a szennyvíztelepek száma, és a kifogásolt vízminőségű települések száma az uniós csatlakozáskori 365-ről mára 9-re csökkent – jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) víziközmű-ágazatért felelős államtitkára szerdán Egerben, a Víz: élet és lehetőség című országos víziközmű konferencián.

MAVIR: csökkent a magyarországi bruttó villamosenergia-felhasználás tavaly

Csökkent a magyar gazdaság bruttó villamosenergia-felhasználása 2023-ban: 43,7 terawattóra volt, 4,5 százalékkal elmaradt a 2022-ben felhasznált mennyiségtől – állapítható meg a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR Zrt.) honlapján közzétett friss adatokból.

Emelkedett a fővárosi üzleti fogyasztók víz- és csatornadíja, a lakossági díjak változatlanok

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén is magasabb víziközmű-szolgáltatási díjat kell fizetniük az üzleti fogyasztóknak január 1-jétől, a lakossági díjak változatlanok – tájékoztatta a Fővárosi Vízművek szerdán az MTI-t.

AM: tovább kell csökkenteni az élelmiszerpazarlást

Tovább kell csökkenteni az élelmiszerpazarlást – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-nek küldött közleményében.

EP: a zöld átállás során tekintettel kell lenni a nemek közötti egyenlőségre

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint a tagállamoknak az európai zöld megállapodás megvalósítása során foglalkozniuk kell a szegénységgel, figyelembe véve a nemek közötti egyenlőséget és az igazságos és társadalmilag méltányos átmenetet – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

A lakóingatlanok energetikai korszerűsítését sürgeti a Magyar Energiahatékonysági Intézet

A háztartások rezsiterheit az energiahatékonysági korszerűsítések csökkentenék a leghatékonyabban – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet pénteken az MTI-vel.

MOHU: januártól kezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése az országban

Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon, a szolgáltatás, amit önkéntes jelleggel lehet igénybe venni, első körben országszerte 14 települést érint – közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) hétfőn az MTI-vel.

MEKH: a háztartások továbbra is rezsivédett árakon vehetik igénybe a víziközmű-szolgáltatást

A háztartások az eddig megszokott minőségben, és továbbra is rezsivédett árakon vehetik igénybe a víziközmű-szolgáltatást, a jövő évtől életbe lépő új díjak nem érintik a lakossági felhasználókat – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön miután Juhász Edit, a hivatal elnöke tájékoztatót tartott a víziközmű-szolgáltatóknak a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alappal összefüggő fizetési kötelezettségek számítási módszertanáról, valamint a nem lakossági felhasználókra irányadó új díjakról.

A takarékos és tudatos ünnepi előkészületekről beszélgetett vendégével Áder János új podcastjában

A takarékos és tudatos ünnepi előkészületekről beszélgetett vendégével, a kolozsvári Balog Boros Enikővel Áder János volt államfő a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.

A szlovén kormány meghosszabbította az energiaár-szabályozást a háztartások számára

Szlovéniában az energiaár-szabályozás az év végén lejár, de a háztartások fogyasztásának 90 százalékára meghosszabbították 2024-re is, a vállalkozások és más csoportok számára azonban nem – jelentette be Bojan Kumer környezetvédelmi, klíma- és energiaügyi miniszter a csütörtöki kormányülést követően.