Környezetvédelem

Víziközműért felelős államtitkár: a víziközmű ágazat az egyik legsikeresebb korszakát zárta

A víziközmű ágazat az egyik legsikeresebb korszakát zárta, az elmúlt bő egy évtizedben ezermilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg, megduplázódott a szennyvíztelepek száma, és a kifogásolt vízminőségű települések száma az uniós csatlakozáskori 365-ről mára 9-re csökkent - jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) víziközmű-ágazatért felelős államtitkára szerdán Egerben, a Víz: élet és lehetőség című országos víziközmű konferencián.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Németh Zsolt arról is beszélt, miközben Magyarországon természetes, hogy az egészséges ivóvízzel ellátottság közel 100 százalékos, addig a környező országokban nem ritka a 70-80 százalékos arány sem. Szűkült a közműolló is, Magyarországon a háztartásoknak már 83,5 százaléka csatlakozik a szennyvízhálózathoz, míg a környező országok közül például Horvátországban ez az arány 32, Romániában pedig 37 százalék – tette hozzá. Az államtitkár szavai szerint az ágazat ma a korszakváltás időszakát éli. Egyrészt véget ért egy beruházási időszak, amelyet új célok mentén folytatódó fejlődésnek kell követnie. A globalizáció, a klímaváltozás, az energiaválság mind új kihívás – közölte. A szennyvízcsatorna-hálózat teljessé tétele az ágazat új időszakának egyik kiemelt feladata, amelyre az eddigiektől eltérő technológiák jelenthetnek megoldást az érintett, jellemzően apróbb falvakban. Ugyancsak a jövő meghatározó teendőjeként beszélt a hálózati rekonstrukcióról.

Németh Zsolt elmondta, hogy az új korszak már elindult azzal, hogy a nemzeti és önkormányzati vízműveknek tervezésre forrást biztosított a kormány. Jelentős változásként említette, hogy az integrációs folyamat első, legjelentősebb üteme befejeződött, ennek eredményeként az ország közel felén már a Nemzeti Vízművek szolgáltat, a 36 társaságból 18 állami. Lépéseket tett a kabinet haváriahelyzetek kezelését segítő raktárak kialakítására is, nagy átalakuláson megy át a szektor – mondta. Az államtitkár szólt az új díjrendszer bevezetéséről, a nem lakossági területen ez lépett a korábbi, 900-nál is többféle tarifa helyébe, eltüntetve a 49-szeres, illetve 26-szoros különbségeket. Működik az ellentételezési alap, és bár szükség lehet a rendszer finomhangolására, alapvetően jó az irány – emelte ki. Hozzátette: emellett az állami és önkormányzati cégeknél lehetőség nyílt egy, az ország gazdasági helyzetéhez képest megfelelő bérrendezésre, amelyet folytatni is kell. Az új technológiákra kitérve elmondta, hogy ezek – köztük a térinformatika, a műholdas hibafeltárás és a digitalizáció – már Magyarországon is elérhetők, és források is lesznek rá. Megvalósításukra nyitott a szakma, bevezetésük a gazdaságosabb működést segíti.

Az ágazatnak integrálódnia kell a vízügy egészéhez, cél, hogy ezek a részterületek újra egységessé váljanak. Ennek részeként az ágazati szakképzés kapcsolatát is szorosabbra kell fűzni a felsőoktatással – zárta szavait V. Németh Zsolt.