kereskedelem

5000%-al nőtt a rinocéroszok elleni orvvadászat

A vadállatok illegális kereskedelmének újbóli megnövekedése erősen fenyegeti a civil szervezetek és kormányok által eddig elért eredményeket, jelenleg az egyik legsürgetőbb kérdés az orrszarvúk védelme.

Nagy fogás Malajziában

Kína felé tartó hajókonténereket átkutatva 1.500 darab elefántagyarat foglaltak le a malajziai hatóságok – ez a legnagyobb zsákmány az ország történetében, egyben mennyisége megfelel a világon 2011-ben lefoglalt összes illegális elefántcsonténak.

Kazahsztán úttörő a szén-dioxid kereskedelemben

Az éghajlatváltozás mérséklése érdekében Kazahsztán új szén-dioxid kereskedelmi rendszer bevezetését tervezi 2013. január 1-től.

Újabb afrikai siker az orvvadászat elleni harcban

Chumlong Lemtongthai-t bűnösnek találták és 40 év börtönre ítélték Dél-Afrikában az illegális orrszarvú-kereskedelemben játszott szerepe miatt.

Kiskereskedők kötelezik magukat a fenntarthatóságra

A kiskereskedők kötelezettséget vállaltak arra, hogy önként fellépnek a hulladék-megelőzés érdekében, különösen, ami az élelmiszer-pazarlás kérdését illeti.

Az indiai orvvadászok a leopárdokat sem kímélik

A WWF és a TRAFFIC közös jelentése szerint minden héten 4 leopárdot ölnek meg az orvvadászok Indiában, hiába a hazai és nemzetközi védelem.

Lassan beindul az elektromos autók piaca

Majdnem negyedével csökkent a széndioxid-kibocsátási átlagérték az idén újként eladott autóknál.

Vilmos herceg is fellép a gyilkos kereskedelem ellen!

Az Orrszarvúk Világnapja alkalmaból a természetvédők globális mozgalmat indítanak! Az illegális kereskedelem és az orvvadászat miatt az orrszarvúkat, tigriseket és egyéb veszélyeztetett állatokat már csak egy lépés választja el a kihalástól. A WWF és a TRAFFIC szeptemberben indítja útjára globális „Kill the trade!” mozgalmát, amelyben felszólítja a kormányokat, hogy harcoljanak az illegális kereskedelem ellen, és mindenkit arra buzdítanak, álljanak ki a veszélyeztetett fajok megmentéséért!

Keményen lép fel az ENSZ

A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló megállapodás (CITES) kapcsán tartott konferencián a ENSZ-küldöttek megállapodtak abban, hogy szigorúan lépnek fel azokkal az országokkal szemben, amelyek nem hajlandóak információt szolgáltatni a vadon élő állatokat érintő kereskedelmi tevékenységükről, illetve nem alakítottak ki megfelelő szabályozási keretet.

Szolár háború az EU és Kína között

Dömpinggel vádolják az Európai Unió szolárberendezéseket gyártó cégei a kínaiakat. Kína viszont a dömpingellenes eljárás esetén kereskedelmi háborút indítana az EU ellen.