Környezetvédelem

CBRE: a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás egyre fontosabb az ingatlanpiacon

A környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás egyre fontosabb szerepet játszik az ingatlanpiacon is - derült ki a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó új globális felméréséből.

Az MTI-nek hétfőn elküldött közlemény szerint a felmérés során világszerte több mint 500 kereskedelmi ingatlanszakembert kérdeztek meg. A válaszadók több mint kétharmada szerint vállalatuk tavaly nagyobb hangsúlyt fektetett a környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási (ESG) szempontokra, ingatlanjaik esetében pedig az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vált az elsődleges céljukká. A megkérdezettek 58 százaléka nyilatkozta, hogy a növekvő energiaköltségek és az egyre szigorodó kormányzati szabályozások miatt hajlandó felárat is fizetni olyan funkciókért, mint például a helyben történő megújuló energiatermelés. Az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében alkalmazható intelligens szabályozó rendszerek megléte 53 százalékuk számára teszi vonzóbbá az ingatlant.

A megkérdezettek 84 százaléka mondta, hogy kifejezetten keresi az energiafelhasználást csökkentő funkciókat, míg majdnem felük vagy árengedményt kér, vagy eláll az üzletkötéstől, ha egy épületben ezek hiányoznak. A zöld épületek minősítése is egyre fontosabbá válik a piacon, a válaszadók 45 százaléka fizetne felárat egy tanúsítvánnyal rendelkező épület bérléséért vagy vásárlásáért, egyharmaduk pedig vagy árengedményt kérne, vagy elutasítana egy olyan épületet, amely nem rendelkezik tanúsítvánnyal. A felmérés szerint egyre fontosabbak a munkavállalói igények is. A válaszadók 82 százaléka számára az épületek értékét legnagyobb mértékben a tömegközlekedéshez való kényelmes hozzáférés növeli, mivel a rövidebb ingázás a munkavállalók számára jobb közérzetet biztosít. A válaszadók 66 százaléka szerint a gyalog vagy kerékpárral könnyebben megközelíthető épületek vonzóbbak azoknál, amelyeket csak autóval lehet elérni. A felmérés az Egyesült Államokban, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, az Egyesült Királyságban és Európában a kereskedelmi ingatlanok főbb kategóriáiban tevékenykedő befektetők és bérlők véleményét tartalmazza.