Környezetvédelem

Környezetbarát anyagok: csökkenthetjük a divat bolygónkra kifejtett negatív hatását

Tudtad, hogy a becslések szerint évente 80 milliárd ruhadarabot készítenek világszerte?

Nagy részben a gyártási folyamatok miatt a fast fashion elképesztően negatív hatással van környezetünkre. Ugyan a gyártási folyamatokon kívül még rengeteg más dologra is oda kell figyelnünk, például a ruhakészítők munkakörnyezetére, az ökológiai anyagok használatával megtehetjük az első lépést egy, a környezetünkre nézve egészségesebb divatkultúra felé. Az alábbiakban 5 ilyen anyagról olvashattok.

 

  • Kender

 

Előnyök

A kender egy számos előnnyel rendelkező növény, amely többek között negatív szénlábnyoma és 100% biológiai lebonthatósága miatt került a listára. Ezen felül a pamuthoz képest, a termeléséhez 60-70%-kal kevesebb víz szükséges, valamint nincs szükség peszticidekre és herbicidekre, és a fehérítéshez használt klórmennyiség is minimális. A kender, természetes UV szűrő, antibakteriális és gombaellenes.

Hátrány

Az anyag még nem túl népszerű a divatvilágban.

 

  • Len

 

Előnyök

A kenderhez hasonlóan a len vízigénye is alacsonyabb a pamutnál. Továbbá a termelés műtrágya és rovarírtó nélkül is lehetséges. Ez egy lélegző, nedvszívó, hűvös, antimikrobális, tartós és viszonylag olcsó anyagot eredményez.

Hátrány

Ugyan egyre gyakrabban készítenek lenből ruhákat, ez sűrűn más kötöttáru keverékeként történik.

 

  • Bambusz

 

Előnyök

A bambuszrostból egy biológiailag lebontható, selymes tapintású és tartós anyag készíthető, ami jelenleg főleg zoknikészítésre használnak. A növény vízigénye nagyon alacsony és a termelés növényvédő szerek és műtrágya nélkül megvalósítható.

Hátrány

Nagy mennyiségű vegyszer szükséges a szövet készítéséhez, ami a bambusz fenntarthatóságát nagyban csökkenti.

 

  • Tencel

 

Előnyök

A tencel finom, mint a selyem, erős, mint a poliészter, hűvös, mint a len, meleg, mint a gyapjú, és abszorbeáló, mint a bambusz. Ezen felül a tencel is biológiailag lebontható és antibakteriális.

Hátrány

A gyártási folyamat során nagy mennyiségű kémiai oldószer használata szükséges. A kémiai oldószerek használata által keletkezett kár azonban csökkenthető az oldószer többszörös újrahasznosítása által.

 

  • rPET

 

Előnyök

Az rPET az egyetlen szintetikus anyag a listán, mégis van pár előnye. Az rPET csökkenti az elsődleges poliészter iránti igényt, valamint az olajfogyasztást. Az anyag gyorsan szárad, olcsó és tartós.

Hátrány

A boltokban található poliészter ruhák többsége újonnan gyártott műanyag. Az rPET jelenleg főleg aktiv ruházatban, fürdőruhában és felsőruházatban található meg.

A különböző anyagokról többet olvashatsz a következő útmutatóban.