Környezetvédelem

Új látogató- és oktatóközpontot adtak át Mátrafüreden

Új látogató- és oktatóközpontot, valamint egy ugyancsak újonnan kialakított és egy felújított, kibővített tanösvényt adott át szerdán Mátrafüreden a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI), a fejlesztés több mint 300 millió forintból valósult meg.

Az eseményen Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a tárca tájékoztatása szerint elmondta: Magyarország területének nemzetközi viszonylatban is jelentős része, mintegy tíz százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt. A Bükki Nemzeti Parkot egyre többen keresik fel évente: az igazgatóság 2010-ben regisztrált 96 ezres látogatottsága 2019-re meghaladta a 230 ezret – tette hozzá. Magyarország 700 ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységet végző létesítményének mintegy fele részben vagy teljes egészében valamelyik nemzeti park fenntartásában működik – emlékeztetett az államtitkár, az ökoturizmus legnagyobb letéteményeseinek nevezve a szervezeteket. Elmondása szerint a nemzeti parkok kormányzati és uniós forrásokból 2014 és 2020 között 38 milliárd forintot fordítottak természetvédelemre, ennek köszönhetően csaknem száz projektben 100 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota. Az államtitkár hangsúlyozta: meg kell ismertetni és szerettetni a környezeti értékeket és az élővilágot a gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt, mert ez a nemzeti identitást is erősíti.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója az ünnepségen kijelentette: a térségben található egyedülálló, változatos fajokat kötelességünk fenntartani és megőrizni, mert ezek adják a Mátra biológiai sokféleségét. Közölte: a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont feladata a tájegység természeti értékeinek, védett és Natura 2000 területeinek, élőhelyeinek, növény- és állatfajainak bemutatása. A létesítményben kialakított állandó tárlat a vulkanikus felépítésű hegység természeti és kultúrtörténeti értékeit ismerteti meg a látogatókkal. A kiállítótérben makettek, terepasztalok, diorámák és modellek várják az érdeklődőket, akik feladatlapok, kreatív installációk, multimédiás tartalmak és érintőképernyős terminálok segítségével is bővíthetik ismereteiket. A 332 millió forintból megvalósított projekt részeként a látogatóközponton kívül megépült az új épület udvaráról a Sás-tó irányába vezető Cincér tanösvény, míg a sár-hegyi tanösvényt felújították és meghosszabbították.