Környezetvédelem

Az északi-sarkköri vizekben élő rozmárt észleltek Wales partjainál

Északi-sarkköri vizekben élő rozmárt észleltek Wales partjainál napokkal azután, hogy láttak egy egyedet az írországi partoknál is - adta hírül a BBC News honlapja.

A megtermett példányt a St Bride’s-öböl délkeleti csücskén elterülő Broad Haven település déli strandjának egy szikláján látták pénteken, mielőtt visszatért a tengerbe. Állatvédők szerint ugyanarról az egyedről lehet szó, amelyet az írországi Kerry megye partján láttak. “Egy tehén méretű példány volt. Hatalmas. Láttam rozmárokat a televízióban és a hírekben, de ez egy óriás példány volt” – mondta Cleopatra Browne, a walesi tengeri élet mentőszolgálat tagja, akit mintegy 40 méterről figyelte meg az állatot, amelyről úgy vélik, hogy egy fiatal egyed lehetett, mivel a rozmár agyara mintegy 7,5 centiméter volt.

“Közszájon jár egy mese arról, hogy elaludt egy jéghegyen, amelyen sodródott, majd felébredt Írországban. Majd eljutott Walesbe úton hazafelé” – mondta. Az RSPCA állatvédelmi liga tisztje, Ellie West szintén megfigyelte távolról az állatot. “Pihent és bár egy kicsit alultápláltnak tűnt, szerencsére nem mutatta betegség vagy sérülés semmi jelét” – mondta. “Ez egy hihetetlenül ritka látvány, ezek a nagy és szép állatok ilyen délre általában soha nem úsznak el. Úgy véljük, hogy egy fiatal egyedről van szó, amely élelmiszert keresve jutott el ennyire délre” – tette hozzá.