Környezetvédelem

Öt év alatt 50 milliárd forint értékben fejlesztik az E.ON észak-dunántúli áramhálózatát

A következő öt évben az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt hálózatán 50 milliárd forint értékben indítanak el beruházásokat - jelentette be Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója kedden Szombathelyen, online sajtótájékoztatón.

Danube InGrid elnevezéssel magyar és szlovák nemzetközi együttműködésen alapuló áramhálózat fejlesztési program indult el, amelynek megvalósítását az Európai Unió 102 millió euróval támogatja. A program keretében például Szombathely áramhálózatát 2025-ig 4,7 milliárd forint értékben fejleszti a társaság – mondta a vezérigazgató. Az energiaszektor, ezen belül a villamosenergia-szolgáltatás nagymértékben meg fog változni, hiszen az ügyfelek ma már nemcsak fogyasztani szeretnék a villamos energiát, hanem megtermelni is, illetve a technika fejlődésével mind a háztartások, mind pedig a termelő vállalatok olyan technológiákat kezdenek használni, amelyek nagyon nagy energiaigénnyel járnak – mutatott rá Haraszti Judit.

Úgy fogalmazott: a fejlesztések lényege, hogy “okosítani” szeretnék a villamos hálózatot, és lehetővé tenni ügyfeleik számára, hogy környezetbarát módon, megújuló energiaforrásokat használva maguk termeljenek energiát, illetve bővítsék energiafelhasználásukat. A Danube InGrid program megvalósításával azt remélik, hogy a magyar gazdaság fejlesztéséhez és Magyarország klímacéljainak megvalósításához is hozzájárul a cég – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Szombathelyen a csaknem 5 milliárd forintos beruházással a város északi részén felépül egy új transzformátor állomás, amelynek bekapcsolásához kilenc kilométernyi 132 kilovoltos távvezetéket is ki kell építeni. Nemény András (Éljen Szombathely!) Szombathely polgármestere a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a fejlesztés lehetőséget ad majd az új északi iparterület megfelelő áramellátásának kiépítésére, illetve hozzájárul több városrész – Herény, Kámon és Olad – áramellátási biztonságának növeléséhez is.