Környezetvédelem

Mutatjuk, mely a településeken veszélyes a levegő minősége hazánkban

Több helyen romlott a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció miatt - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-t.

A levegőhigiénés index alapján veszélyes a levegő minősége Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon, Sajószentpéteren és Vácon. Egészségtelen minősítést kapott négy település: Budapest, Salgótarján, Szolnok és Tatabánya. További tizenegy település levegője kifogásolt – tették hozzá. Az NNK felhívta a figyelmet, hogy veszélyes levegőminőség esetén az egészséges emberek is légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légúti betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, így szükségük lehet egyéni védekezésre, például inhalátor használatára is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére. Azt kérik, hogy ahol veszélyes vagy egészségtelen a levegőminőség, ott az érzékeny lakosságcsoportba tartozók – gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák – lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban. Az NNK kiemelte azt is, hogy a kisméretű aeroszolrészecskéket a maszkok hatékonyan szűrik, így viselésükkel csökkenthető a kitettség mértéke.

forrás: nnk.gov.hu

Nagyon fontos továbbá, hogy a kedvezőtlen kültéri levegőminőség ellenére se feledkezzenek meg a belső terek rendszeres szellőztetéséről. Forgalmas utak mentén ajánlott csúcsidőszakon kívül kinyitni az ablakokat – tették hozzá. A meteorológiai előrejelzés alapján a hétvégén a megélénkülő szél hatására javul majd a levegőminőség – írta az NNK.