Környezetvédelem

A napenergia újszerű hasznosítását vizsgáló kutatás indul Szegeden

Az Európai Kutatási Tanács (ERC - European Research Council) 2 millió eurós támogatásával a napenergia újszerű hasznosítását vizsgáló, ötéves kutatási program indul Janáky Csaba vezetésével a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint a kutató SunFlower (napraforgó) című projektjének megvalósításához nyerte el az ERC már nemzetközileg is elismert kutatók számára kiírt pályázatának támogatását. A szakember kifejtette, teljesen új alapokon működő, hulladékot hasznosító fotoelektroszintetikus folyamatokat szeretnének vizsgálni olyan rendszerben, amelyben folyamatos áramlás történik. A jövő zöld beruházásainak eredményeképpen valószínűleg a jelenlegi nagyüzemi és centralizált vegyipari folyamatok egy része átalakul olyan kisebb, koncentrált egységekre, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző termékeket a felhasználás helyén állítsák elő – közölte az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának docense. A mostani kutatásban foto-elektrokémiai módszerekkel és a napelemekben található félvezető anyagokkal szeretnének forradalmian új kémiai reakciókat végrehajtani, hasonlóan ahhoz, ahogyan az a fotoszintézis során történik, csak sokkal nagyobb sebességgel. Elvileg egyesíthetők a fotoszintézis kémiai előnyei azzal a napenergia hasznosítási hatékonysággal, amit a napelemek tudnak nyújtani.

A szegedi kutatók a két tudományterület legújabb vívmányait kívánják ötvözni, a hagyományos foto-elektrokémiai gondolkodástól elrugaszkodva, új szemlélettel, korábbi kutatási eredményeikre alapozva. Janáky Csaba és munkatársai felfedező kutatási projektjükkel teljesen új tudományos-technológiai irányokat próbálnak kijelölni, de siker esetén az újításaikra – fotoelektrokémiai folyamatokra, illetve cellákra – a piaci, ipari szereplők is vevők lehetnek. A SunFlower pályázat júniusban indul az SZTE-n, a 2 millió eurós támogatás eszközbeszerzésre, anyagköltségre és kutatói fizetésekre fordítható – áll a közleményben.

 

 

Képünk illusztráció.