Környezetvédelem

Az EU több mint 1 milliárd eurót fordít éghajlatvédelmi átállással kapcsolatos kezdeményezésekre

Az Európai Bizottság 1,1 milliárd euró (mintegy 407 milliárd forint) összegű támogatási megállapodást írt alá hét olyan uniós kezdeményezéssel, melyek működésük első tíz évében több mint 76 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel fogják csökkenteni a kibocsátásokat - közölte a brüsszeli testület.

A hét kezdeményezés ipari szinten vezet be alacsony szén-dioxid-kibocsátású innovatív technológiákat, olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint a hidrogén, az acél, a vegyi anyagok, a cement, a napenergia, a bioüzemanyagok, valamint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás ágazata – közölték. A kezdeményezések közül a belgiumi projekt célja, hogy a szén-dioxid leválasztására, cseppfolyósítására, szállítására és tartós tárolására alkalmas üzleti folyamatokat hozzon létre. Egy svédországi projekt a fosszilis alapú technológiákat olyan klímasemleges alternatívákkal fogja felváltani, mint például a “zöld” hidrogén előállítása és felhasználása a vas- és acélipar területén. Egy spanyol projekt a nem újrahasznosítható anyagokban jelen lévő szenet fogja visszanyerni 70 százalékban. Egy franciaországi kezdeményezés karbonsemleges cementet állít majd elő. Egy olaszországi projekt kísérleti gyártósort fog kifejleszteni nagy teljesítményű fotovoltaikus modulok gyártására. A finnországi kezdeményezés célja pedig, hogy csökkentse az üvegházhatásúgáz-kibocsátást azáltal, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból előállított hidrogén helyett elektrolízis bevezetése révén átáll a megújuló hidrogén előállítására és a hidrogénfejlesztésre szén-dioxid-leválasztási technológia alkalmazásával.

Az Európai Bizottság közleménye Frans Timmermanst, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztost idézte, aki elmonda: a felsorolt, jövőtudatos vállalkozások élvonalbeli technológiák kifejlesztésével foglalkoznak, és előmozdítják az éghajlatvédelmi átállást az adott ágazatban. Céljuk a gazdaság dekarbonizációja és ellenállóbbá tétele, az Európai Unió tiszta technológiák terén betöltött globális vezető szerepének megerősítése, helyi munkahelyek létrehozása, valamint a zöld gazdaságra történő átállás folyamatának felgyorsítása – tette hozzá.