Környezetvédelem

Ingyen napelemes pályázat: Kinek fog járni a támogatás?

Több mint 40 ezer kérelem érkezett a pályázatra, a feldolgozás pedig meglehetősen lassú folyamat.

2021 decemberében indult meg az a napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat, amelyet alacsony jövedelmű háztartások számára dolgoztak ki. A programban 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás szerezhető. Az összegből két projekttípus valósítható meg: tetőre telepített napelemes rendszer kiépítése; illetve napelemes rendszer létesítése fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálásával, villamosenergia-tároló beépítésével és nyílászáró cseréjével. Előbbi beruházásra az igénylő legfeljebb 2,9, a másodikra 11,3 millió forintot kaphat. A programot regionális bontásban valósítják meg, első üteme pedig hónapokkal ezelőtt lezárult. Bár a jogosultság feltételeinek teljesítéséről szóló értesítőket már rég kiküldték a pályázóknak, a konkrét támogatói döntés még sehova sem érkezett meg. Ennek okairól a Portfolio kérdezte meg a Technológiai és Ipari Minisztériumot.

A tárca kommunikációs főosztálya szerint a jelenség hátterében az áll, hogy rekordszámú kérelem jött be a programba, azok kiértékelése, illetve a hiánypótlás feldolgozása és ellenőrzése pedig még mindig tart. A felhívás első szakaszára több mint 40 ezer pályázat érkezett, az első ütem keretének megemelésével pedig lehetővé tették, hogy mindenki kapjon támogatást, aki a kiírás értelmében jogosult arra. Emlékezetes, hogy az első szakasz lezárását követően úgy módosították a pályázat szabályzatát, hogy azzal szélesítsék a potenciális résztvevők körét.

A csúszás bosszúságot okozhat a beruházásra készülődő háztartások számára, fontos azonban hozzátenni, hogy a projekt határidői továbbra is a támogatói okirat hatályba lépéséhez igazodnak. Csak napelemes rendszer kiépítésére 20, a második kategória megvalósítására pedig 26 hónap áll rendelkezésre a támogatói okirat hatályba lépését követően. A programba jelenleg nem lehet becsatlakozni, a következő ütem régiótól függően szeptemberben vagy októberben kezdődik majd. Eredetileg négy szakasszal számoltak, az utolsó hármat viszont végül összevonták. Mivel az első ütem lezárása óta módosult a kiírás, és bővült a potenciális igénylők köre, arra lehet számítani, hogy a későbbiekben is sokan próbálkoznak majd a támogatás megszerzésével.