Környezetvédelem

Gáz-, vagy villanyfűtés – az örök dilemma

Nemrégiben komoly változások történtek a lakossági fogyasztók részére biztosított energiaárakban és sajnálatos módon a napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályozásban is, így nagy a bizonytalanság a leendő rendszerkorszerűsítéseknél, mit/mire is érdemes cserélni, vagy éppen, hogy hogyan is korszerűsítsük a legoptimálisabban fűtési rendszerünket. Vegyük végig a lehetőségeket:

Hagyományos kazánok cseréje kondenzációs gázkazánra

Köszönhetően annak, hogy a kondenzációs kazánok alacsony hőmérsékleten, lényegesen kisebb veszteséggel üzemelnek – továbbá fel tudják használni az égéstermék vízgőz tartalmának az energiáját is – ugyanannak a komfort szintnek a biztosításához 20%-kal kevesebb földgázt vesznek fel, mint hagyományos társaik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy még egy jó minőségű kondenzációs gázkazán szezonális helységfűtési hatásfoka 91-93%, vagyis a felvett földgáz energiatartalmának 91-93%-át hasznosítja az épület fűtésekor, vagy a szükséges használati melegvíz előállításához, addig a hagyományos kazánok mindössze 70-75% átlagos hatásfokon működnek.

A kazáncsere olyan további előnyöket is hozhat a számunkra, mint pl. az időjáráskövető szabályzás, mely képes a rendszert folyamatosan legalacsonyabb hőmérsékleten üzemeltetni => optimális működési feltételek, nagyobb energiamegtakarítás => megéri váltani!

Áttérés 100%-ban az elektromos fűtésre, ha már van napelemes rendszerünk

Sokak otthona már régen rendelkezik napelemes rendszerrel. Ez idáig viszont a korábbi trendeknek megfelelően gázkazánnal együtt volt megoldott a fűtés/melegvíz előállítás. Különösen akkor, ha pl. utóbbi felületfűtési rendszerrel együtt – egy igazán gazdaságos üzemben – került kialakításra.

Az új szabályozásoknak köszönhetően ezen otthonok tulajdonosai is elgondolkodtak, hogyan is térhetnének át 100%-ban a számukra ingyenes elektromos fűtésre.

Milyen alternatívákat kínálunk az elektromos fűtéshez? 

A lentiekben a teljesség igénye nélkül mutatunk be néhány elektromos fűtési megoldást otthona korszerűsítésére:

Fan-coil

Modern, környezetbarát és gazdaságos fűtőtest, amely hűtési funkciójának köszönhetően képes felfrissíteni is a szobát! Egyenletes hőelosztás, gyors reakcióidő, csendes működés. Nagy hőcserélő felülete, a benne található ventilátoros levegőkeringtetés révén biztosítja otthonunk hűtését – a berendezés ugyanis a melegvíz mellett hideg víz áramoltatására is képes. Magasfali-, mennyezeti- és parapetes változatban egyaránt elérhetők, így mindenki könnyedén kiválaszthatja a számára legkönnyebben beilleszthető darabot otthona fűtésére/hűtésére.

 Elektromos kazán

A cégcsoportunk által forgalmazott Bosch, Kospel és Saunier Duval elektromos kazánok a központi fűtési rendszerek és használati melegvíz tartályok fűtésére egyaránt alkalmasak. Az elektromos kazánok működése során semmilyen égéstermék nem keletkezik, így a szénmonoxid káros hatásaitól sem kell tartanunk. Az egyes modelleket széles sávú, folyamatos teljesítmény moduláció jellemzi, ami igényekhez igazodó energiafelhasználást tesz lehetővé.

Hűtő/fűtő split klíma

A klíma előnyei között felsorolható, hogy a telepítése gyors, a meglévő fűtési rendszer átalakítását nem igényli, magas hatékonysággal fűti fel a helységet. Ez a fűtési megoldás egyrészt megújuló energiájú fűtésnek számít, amelynek nincs károsanyag kibocsátása, másrészt pedig kedvező tarifájú villamos mérőóra igényelhető a készülékre.

Hogyan térhetünk át az elektromos fűtésre, ha nincs napelemes rendszer

  • A kormány azt kommunikálta, hogy csak időszakos a visszatáplálás felfüggesztése, mely időszak hozzávetőlegesen csak 1-2 évig tart. Az új szerződéseket továbbra is szaldós elszámolással lehet megkötni. Vagyis a visszatáplálási tilalom kivezetése után ezek a rendszerek ugyanazon az áron adhatják el az áramfelesleget, amennyiért vásárolnak a szolgáltatótól. Tehát nincs feltétlen szükség akkumulátorra. Amíg nincs visszatáplálás a rendszer egyszerűen csak a saját pillanatnyi fogyasztást fogja fedezni.
  • Napelemes rendszer kiépítése akkumulátorral: akkumulátor híján a napközben megtermelt többlet energiát éjszaka nem tudjuk felhasználni. Ennek ez eszköznek a segítségével viszont stabil rendszerműködést biztosíthatunk. Telepítése ugyan drágítja a rendszerkiépítést és meghosszabbítja a megtérülési időt, otthonunk energiaellátottsága viszont minden napszakban garantált.
  • Vagy telepíthetünk pl. levegő-víz hőszivattyút, mely ugyan nem képes az ingyenes működtetésre, viszont akár 50%-os energiaszámla mellett is üzemeltethető.

 

A levegő-víz hőszivattyúk telepítésének előnye 

A hőszivattyús rendszerek kis mennyiségű elektromos energia felhasználásával is nagy mennyiségű fűtési energiát tudnak előállítani. 1 kWh elektromos áram segítségével 4-4,5 kWh mennyiségű energiát tudnak felhasználni a fűtési/hűtési rendszerben. Kiépítésükhöz (mivel csak elektromos áramot igényelnek) nem szükséges sem gázterv, sem pedig gázcsatlakozás. Csak úgy, mint a napelemes rendszerek, növelik az ingatlan értékét és

környezetbarát fűtési és hűtési megoldást kínálnak számunkra. A levegő-víz hőszivattyúk tökéletesen illeszthetők a legtöbb fűtési rendszerhez, mint pl. a felületfűtés, fan-coil, vagy az alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés. Ráadásul kiegészítőfűtés, gázkazán csatlakoztatására is fel vannak készítve.

Mint az a fentiekből is látszik lehetőségeink száma szinte végtelen, így korszerűsítés előtt mindenképpen érdemes egy az energetikában jártas szakemberrel átbeszélni lehetőségeinket. Figyelembe kell venni ugyanis az ingatlan azon egyedi tulajdonságait is, mint az épület falszerkezete, szigetelése, tájolása, vagy épp meglévő fűtési rendszere.

Gépész Webáruházban mindent megtalál, ami az otthonfelújításhoz jól jöhet. Megbízható szakemberre van szüksége a felújításhoz?

 

 

 

Partner cikk