Környezetvédelem

BÉT – Új céggel bővült a BÉT középvállalati platformja

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre az okosotthon-rendszerek fejlesztésével foglalkozó Chameleon Smart Home Nyrt.-t vezették be csütörtökön.

Az MTI-nek küldött közlemény szerint az Xtend piac tavaly látott, dinamikus növekedése 2023-ban hasonló ütemben folytatódhat: tavaly 12 társaság jelent meg, ezzel 18-ra nőtt a kategóriában jelen lévő vállalatok száma. A Chameleon 28 296 511 darab, egyenként 1 forint névértékű, dematerializált törzsrészvényével csütörtökön indult el a kereskedés. A Chameleon Smart Home Nyrt. 2017-ben jött létre, okosotthonok fejlesztésére fókuszáló technológiai startupként. A társaság által fejlesztett platformfüggetlen okosotthon-rendszert már több mint ezer társasházi lakásban és közel ötszáz családi házban használják Magyarországon, emellett a cég megoldásai Szerbiában, Romániában és Németországban is elérhetőek.

A Chameleon 2022-ben egy felsőkategóriás lakásokat építő cég két torontói toronyházában alakította ki három bemutató lakását. A megoldásaikkal a társasházi funkciók és szolgáltatások is egy helyről irányíthatók: a felhasználók így a víz- és áramfogyasztás mérése, az árnyékolás, a világítás, az audioeszközök, a nyílászárók, a hűtés vagy a fűtés vezérlése, illetve automatizálása mellett szabályozhatják például a napelem-rendszerekkel összekapcsolt okos fűtésvezérlést is. A Chameleon piacbővítéséhez jelentős segítséget nyújtott az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amelytől 2020 óta összesen mintegy 850 millió forint forráshoz jutott a cég.

A Chameleon Nyrt. legutóbi lezárt évében, 2021-ben 237,5 millió forint árbevételt ért el, adózott vesztesége 189 millió forint volt a tőzsde honlapján közzétett adatok szerint. A tőzsde 2017-ben indította el a közepes méretű vállalkozások növekedését támogató platformját, a BÉT Xtendet, ahol a kibocsátók összesített piaci kapitalizációja mintegy 400 milliárd forintot tett ki 2022 végén.