Környezetvédelem

Okos-villanyóra segít a spórolásban Bécsben

Az osztrák főváros energiahálózatának fenntartója, a Wiener Netze az ellátási területéhez tartozó villanyórák felét, mintegy nyolczázezer villamos fogyasztásmérőt cserélt már okosmérőre.

Az okos- villanyóráknak köszönhetően nemcsak az éves leolvasástól szabadulnak meg a fogyasztók, de folyamatosan nyomon követhetik az áramfogyasztásukat és leleplezhetik az áramzabáló műszaki eszközöket is. Az Európai Unióban a villamosenergia-hálózatok fenntartóinak a villanyórák 80 százalékát digitális villamos fogyasztásmérőre, úgynevezett okosmérőre kell cserélnie 2024-ig. Ausztriában ez az arány 95 százalék.

Ennek megfelelően a bécsi energiahálózat fenntartója, a Wiener Netze az ellátási területéhez tartozó mintegy 1,6 millió villanyóra felét cserélte már le okosmérőre. A 800 ezredik okos-villanyórát Bécs 7. kerületében szerelték fel. Bécs gazdasági városi tanácsnoka, Peter Hanke ennek alkalmából elmondta, hogy az okosmérők kulcsszerepet játszanak az energiahatékony jövő felé vezető úton és számos előnnyel járnak a fogyasztók számára. Soha többet nem kell például a villanyóra-leolvasót várni, a Wiener Netze internetes portálján keresztül pedig folyamatosan, ingyen nyomon követhető az áramfogyasztás. Így fény derül a háztartás nagy áramzabálóira is, azok pedig, akik háztartási méretű kiserőművel – például napelemes rendszerrel – rendelkeznek, pontosan nyomon követhetik, mennyi energiát használtak fel, illetve tápláltak vissza a hálózatba.

Ezen kívül az okosmérők integrálhatók a smart home-rendszerekbe, így a lakás teljes energetikai rendszerét szemmel lehet tartani és az aktuális igényekhez lehet igazítani. Az okosmérőknek köszönhetően egyszerűbb a villanyóra átíratása is – például költözésnél -, és helyszíni kiszállás nélkül lehet egy fogyasztónál ki- illetve visszakapcsolni az áramot.

De az okosmérők nemcsak a fogyasztók számára jelentenek előnyt, hanem a hálózat fenntartója számára. A mérőórák szolgáltatta adatoknak köszönhetően sokkal pontosabban előre lehet jelezni például a fogyasztási csúcsokat vagy visszaeséseket, így sokkal stabilabbá lehet tenni az áramhálózatot. A Wiener Netze Ausztria legnagyobb energiahálózat-fenntartója, a vállalat üzemelteti Bécs valamint Alsó- Ausztria és Burgenland egyes részein a villany, földgáz, távhő és telekommunikációs hálózatot. A Wiener Netze évente 300 millió eurót fordít a hálózatok karbantartására és fejlesztésére, több mint kétmillió ügyfele van.