Környezetvédelem

Több száz hiúz kilövésére adtak engedélyt a svéd hatóságok

Svédország összesen kétszázegy hiúz elejtését engedélyezte hetekkel azután, hogy vadászok több tucat farkassal végeztek az ország legnagyobb modern kori farkasirtása során - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása csütörtökön.

A svéd tartományi hatóságok több mint kétszer annyi hiúz kilövését engedélyezték idén márciusban, mint a korábbi években. Vadvédők és aktivisták szerint a tervezett irtás nincs arányban az állatállományra vagy az emberekre jelentett veszélyekkel, és arra kérik az Európai Uniót, hogy tegyen lépéseket Svédországgal szemben a környezetvédelmi jogszabályok megsértése miatt. “Ez egy trófeavadászat, olyan, mintha Afrikába mennénk oroszlánokra vadászni” – mondta Magnus Orrebrant, a Svenska Rovdjursföreningen állatvédő csoport vezetője, aki petíciót indított a hiúzok trófeavadászatának leállítására. “Külföldi vadászok százai jönnek Svédországba hiúzvadászatra, mert azt gondolják, hogy ez izgalmas” – magyarázta.

Természetvédők a múlt hónapban arra figyelmeztettek, hogy az európai hiúzállomány összeomolhat, ha nem tesznek azonnali erőfeszítéseket az állatok védelmére. A Franciaországban megmaradt nagymacskákon végzett vizsgálatok azt mutatják: genetikai sokféleségük olyan alacsony, hogy beavatkozás nélkül kihalhatnak a következő harminc évben. Svédországban mintegy 1450 hiúz él, körülbelül háromszázzal kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt. A svéd környezetvédelmi hivatal szerint az országnak csak 870 állatra van szüksége az egészséges populáció fenntartásához. A hiúz fontos szerepet játszik Svédország szarvas-, jávorszarvas- és vaddisznóállományának szabályozásában. A nagymacskákat a párzási időszakban vadásszák, amikor a legvastagabb a bundájuk, ami különösen vonzó a vadászok számára – mutatott rá egy állatvédő.

A hiúz a svéd vadászszövetség szerint sem jelent veszélyt az emberre. Henrik Falk, a szövetség tanácsadója a The Guardiannek azt nyilatkozta: “a hiúzvadászat inkább az izgalomról szól, és néhány vadász számára természetesen az állat bundája a motiváció”. Az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelve szerint a vadászat a haszonállatok védelme vagy a közbiztonság fenntartása érdekében engedélyezhető. Benny Gäfwert, a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértője szerint “erősen megkérdőjelezhető”, hogy e feltételek bármelyike érvényes-e a svédországi hiúzra. “Nem gondoljuk, hogy a vadászok hivatkozhatnak ezekre a kivételekre, és erről az Európai Bizottságot is értesítettük” – mondta Gäfwert. A hiúzok egész Eurázsiában elterjedtek, de élőhelyük elvesztése, a beltenyészet, az orvvadászat és a közlekedési balesetek miatt számos országban csökken az állományuk.