Környezetvédelem

Olcsóbban fűthetek hőszivattyúval? Ezzel a tarifával igen!

A H tarifa a fűtési időszakban olcsó áramot biztosít a hőszivattyúk számára.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Egy háztartásban a legtöbb energiát az otthon felfűtése igényli, éppen ezért ha egy család mérsékelni akarja a rezsit, érdemes korszerűsítésben gondolkoznia. A megoldást a hőszivattyú jelenheti, amely kevesebbet fogyaszt, mint egy elektromos kazán, ráadásul működéséhez igénybe vehető a kedvezményes H tarifa. Néhány éve a gázfűtés még egyértelműen olcsóbb volt az elektromosnál, mára viszont ez nem feltétlenül igaz. Amennyiben a mostani energiaárakat és az elérhető technológiákat vesszük alapul, a hőszivattyú használata kifizetődőbb, főleg a H tarifával együtt. A rendszer használata mellett szól, hogy környezetbarát megoldásnak számít.

A szolgáltatóknál az áram esetében több díjszabás érhető el, a leggyakoribb az általános, A1 tarifa, amely 35,2 forint per kilowattóra a kormány által meghatározott átlagfogyasztási küszöbig (évi 2523 kilowattóra), e fölött pedig 70,1 forint. Elektromos fűtés esetén a háztartás áramhasználata értelemszerűen jóval magasabb, ezen probléma orvoslására, a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerek számára találták ki a H tarifát. A díjszabás a fűtési szezonban vehető igénybe, tehát október 15-től április 15-ig. A díja az A1-hez képest jóval kedvezőbb: 23,5 forint per kilowattóra.

A díjszabás minden szolgáltatónál, az ország egész területén elérhető, kérelmezni az illetékes szolgáltatónál kell. Az igénylőlapon többek között azt is fel kell tüntetni, hogy milyen berendezéseket szeretne a háztartás H tarifával működtetni. A díjszabás előnye az is, hogy a B típusú, éjszakai, vezérelt árammal is kombinálható. Ha a kérelmet jóváhagyják, a bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el, a munkálat során a szakértő egy külön mérőt is felszerel. A regisztrált szerelők listája megtalálható az áramszolgáltatók honlapján. A H tarifa a hőszivattyúk működtetéséhez biztosít áramot, a napelemes rendszert azonban az általános, A1 díjszabású villanyórára szükséges kötni. Amennyiben tehát a kedvezményes tarifát akarjuk használni, akkor a hőszivattyút a napelemes rendszertől függetlenül tudjuk csak üzemeltetni.