Környezetvédelem

A tőzsdei cégek alig harmada számít fenntarthatónak egy kutatás szerint

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján - hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya.

A nemzetközi tanácsadó első EU Taxonómia Barométerének eredményei a kutatási mintában szereplő vállalatok által 2022. január 1. és 2022. április 30. között az éves jelentésekben vagy a nem pénzügyi jelentésekben közzétett taxonómiai közzétételek elemzése során gyűjtött információkon alapulnak. Felidézték: az EU célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is.

A meghatározott klíma- és energiacélok teljesítését 2021-ben bevezetett Taxonómia-rendelettel létrehozott az EU egy közös nyelvet, ami minden tagállamban egységesíti, mi minősül fenntartható gazdasági tevékenységnek és mi nem. A rendszer feladata, hogy az árbevétel, a működési költségek és a tőkekiadások vizsgálatakor objektív mércével el lehessen dönteni, hogy egy társaság pozitív hatással van-e a környezetre. Lukács Ákos, az EY klímavédelemmel és fenntarthatósági szolgáltatásokkal foglalkozó területének vezetője a közleményben elmondta: a rendelet fokozatosan terjed ki a tőzsdén jegyzett nagyvállalatoktól egészen a kkv-kra a következő években. Ennek eredményeként az EU-ban közel 50 ezerre emelkedhet azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek jelentéstételi kötelezettsége lesz. Akár 1300 magyarországi székhelyű céget is érinthet a szabályozás – mondta.

Az első pénzügyi évben közzétett taxonómiai beszámolókat 11 uniós tagállamban (Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és Svédország) elemző EY-jelentés szerint a vizsgált tőzsdei cégek bevételének átlagosan 27 százaléka, míg a működési költéseik 28 százaléka számított fenntarthatónak a kontinensen. A rendelet elvárásainak mindkét területen leginkább Ausztria és Finnország felelt meg.