Környezetvédelem

Több mint kétszeres túljegyzés mellett bocsátott ki zöld jelzálogleveleket a Takarék Jelzálogbank

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. idei második zöldjelzáloglevél-kibocsátásán a tervezett 4 milliárd forintos ajánlatra 10 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot a tőkepiaci szereplők, amelyből 6 milliárd forintot fogadtak el - közölte a társaság az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a kedden nyilvános ajánlattételre bocsátott, 2027-es lejáratú jelzáloglevél évi fix 3,5 százalék kamatot fizet. Ismertették, hogy a jegyzésből befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, illetve zöldnek minősített használt lakások vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák. “Az aukción tapasztalt nagy érdeklődés is mutatja, hogy a tőkepiaci szereplők is egyre inkább felismerik az ESG-szempontok (Environment, Social, Governance -környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási szempontok) bankcsoportunk működésében betöltött szerepét, illetve a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás mérséklésének jelentőségét” – idézte a közlemény Nagy Gyula vezérigazgatót.

A társaság 2021-ben jelent meg először zöldjelzáloglevél-kibocsátással a piacon. A bank integrált hitelintézetként a Takarék csoport tagja, egyben a 2020-ban megalakult Magyar Bankholding csoport tagja is, amely az egyesült MKB csoporttal együtt a második legnagyobb magyarországi bankcsoport.
Az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat április 30-án lezárul és a Takarék Jelzálogbank május 1-től az egységes MBH Bank márkanév és arculat alatt működik tovább. A Takarék Jelzálogbank Nyrt. adózott eredménye 2021-ben 2,745 milliárd forintra emelkedett az előző évi 2,373 milliárd forintról, a nettó kamatbevétel 3,212 milliárd forintról 4,248 milliárd forintra nőtt a vizsgált időszakban. A mérleg szerint 2021. december 31-én a kibocsátott jelzáloglevélállomány 327,835 milliárd forintra csökkent, az egy évvel korábbi 329,084 milliárd forintról.