Környezetvédelem

A 10 legszebb fenntartható épület a világon

Ha azt gondolod, hogy az ökoépületek szükségszerűen furcsák, de legalább is nem túl mutatósak, nincs igazad: ez a 10 épület például amellett, hogy fenntartható módon működik, még gyönyörű is.

One Angel Square, Manchester

Lehet, hogy az épület szép, de biztosan nem volt olcsó: építése több mint 100 millió euróba került, és jelenleg a szövetkezeti csoport központi irodája. Az épület állítólag Európa egyik legzöldebb létesítménye. Az épület kettős homlokzata télen melegít, nyáron pedig hűt, energiát pedig repceolajból és biodízelből nyernek az itt dolgozók. Kép forrás: (borítókép)

Marco Polo Tower, Hamburg

Viszonylag kevés lesz a listán az olyan épület, amit nem üzleti célokra használnak, hanem laknak – a Marco Polo Tower azonban ilyen Hamburgban. Bár tény, hogy nem minden hamburgi van oda a látványáért, az biztos, hogy nagyon környezetbarát, a tetőn például vákuumkollektorok gyűjtik össze a hőt nyáron, és alakítják át hűvössé, hogy lehűtsék a lakásokat.

Andres Lehmann

Cube, Berlin

A Cube egy okosiroda, és kívülről úgy fest, mint egy hagyományos irodaépület, amit nagyon ügyesen terveztek meg – csakhogy nem üvegablakokkal, hanem szolárpanelekkel rakták körbe. Az építők szerint ez az első olyan irodaépület Európában, amely tényleg megfelel a 21. század követelményeinek.

Adam Mørk / dezeen.com

CopenHill, Koppenhága

A világ legtisztább hulladékból energiát generáló erőműve, a CopenHill azon dolgozik, hogy évente több mint 440 000 tonna hulladékot tiszta energiává alakítson. Emellett még érdekes dizájnjával is felhívja a figyelmet magára: valószínűleg ez az egyetlen olyan erőmű, amelynek egész évben működő sípálya van a tetején.

copenhill.dk

Pricewaterhousecoopers épülete, London

A PwC könyvelői cég londoni központjának épülete lenyűgöző: olyan, mintha egy főgonosz-hadiszállás lenne egy kémfilmben, közben meg teljesen környezetbarát. A belső terek hőmérsékletét megfelelően installált szigeteléssel és hideg levegővel szabályozzák, és egy teljesen automatikus vezérlőrendszer irányítja a napelemeket és a tetőterasz kertjét is.

jaga.co.uk

A Holnap Múzeuma, Rio de Janeiro

2015-ben nyílt meg a Holnap Múzeuma Rio de Janeiróban, az épület számos díjat elnyert, és a megnyitási napján mintegy 25 ezer ember látogatta meg. Igazi különlegesség minden szempontból: a jövő fenntartható lehetőségeit mutatja be mozgatható szolárpaneleivel és természetes légkondicionáló berendezésével, amely mindössze a kinti levegőt használja fel.

Bernard Miranda Lessa

Vancouveri Kongresszusi Központ, Vancouver

A vancouveri Kongresszusi Központ tetején található egész Kanada legnagyobb tetőkertje, amelyben legalább 4000 növényfaj él, az épület pedig évente mintegy 300 ezer vécélehúzást „spórol meg” a hatékony megoldásaival. Ezen kívül a központ otthont ad egy 240 ezres méhkolóniának is.

weecnetwork.org

Svart, Norvégia

Az építők szerint a Svart a világ legelső energiapozitív hotelje – pontosan nem derül ki az, hogy ez alatt mit értenek, de az biztos, hogy a cél a hálózatról való teljes lekapcsolódás néhány éven belül. A hotel úgy hirdeti magát, mint egy olyan környezettudatos desztináció, ahol a vendégeknek nem kell feladniuk a kényelmet azért, hogy ne szennyezzék a természetet az utazásukkal.

snohetta.com

Bank of America tornya, New York, USA

A New York-i felhőkarcolók is fejlődnek: a Bank of America épülete például olyan rendszerrel rendelkezik, amely újrahasznosítja a szennyvizet és az esővizet, illetve a torony maga a lehető legnagyobb mértékben felhasználja a napból érkező passzív energiát. Ahol lehetséges, az épülethez újrahasznosított anyagokat használtak, és az ablakokat is úgy tervezték, hogy a lehető legtöbb fényt engedjék be, minimalizálva a mesterséges fény szükségességét.

Marshall Gerometta CTBUH

Salesforce torony, San Francisco, USA

A 326 méter magas torony tetején tetőkert található, az aljában buszterminál működik, az épület pedig teljesen környezetbarát. Minden emelet a természetes levegő előnyeinek száz százalékát kihasználja hűtésre, fűtésre, a tetőn pedig szélturbinák és napelemek biztosítják, hogy az energia zöld forrásból érkezik. Ráadásul képes a környezeti emissziók egy részét feldolgozni.

Jason O’Rear / dezeen.com