Környezetvédelem

Környezeti igazságosságról adott ki elnöki rendeletet Joe Biden

A "környezeti igazságosság" érvényre juttatását írta elő az amerikai elnök a kormányzati intézmények számára a Föld napja alkalmából kiadott rendeletében.

Joe Biden pénteken aláírt rendelete szerint az “igazság, szabadság és egyenlőség” jegyében minden embernek joga van a tiszta levegőhöz, ivóvízhez, egészséges élelmiszerhez, valamint egészséges, fenntartható, az éghajlat-változásoktól független környezethez, amely mentes a káros szennyeződésektől és vegyszerektől. Hozzátette: meg kell teremteni a “környezeti igazságosságot” minden amerikai ember számára a környezetvédelmi és polgárjogi törvények végrehajtása és kikényszerítése révén.

A rendelet intézkedéseket és határidőket is előír a kormányzati intézmények, valamint az elnöki hivatalban működő Környezeti Minőség Tanácsa számára, melynek keretén belül létrehozza a Környezeti Igazságosság Irodáját. A jogszabály szerint a “környezeti igazságosság” méltányos bánásmódot, és minden állampolgár bevonását jelenti “jövedelemre, fajra, bőrszínre, nemzeti vagy törzsi hovatartozásra és fogyatékosságra való tekintet nélkül” az egészségügyi és környezetvédelmi kérdéseket érintő kormányzati intézményi döntésekbe.