Környezetvédelem

Erre a határidőre figyeljen, ha napelemet telepítene

A HMKE napelemes igények feldolgozása 2022 óta csúszik, veszélyeztetve az ügyfelek kedvező elszámolási jogosultságait.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

portfolio.hu információi szerint számos háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszer létesítésére irányuló igénybejelentés még mindig várat magára, annak ellenére, hogy ezeket az igényeket már 2022-ben benyújtották. A szolgáltatóknak az igények beérkezését követően 30 napon belül kellene elvégezniük a műszaki vizsgálatot, azonban sok esetben nem sikerül betartaniuk ezt a határidőt. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nem rendelkezik információkkal az igényfeldolgozás állásáról, és az elosztók sem kívánták kommentálni a helyzetet. A feldolgozás késedelme azonban valószínűleg annak köszönhető, hogy a szolgáltatóknak hatalmas mennyiségű bejelentést kell feldolgozniuk korlátozott erőforrásaik mellett. 2022-ben két hullámban érkeztek be az igények, melyek száma a korábbi évekhez képest százezres nagyságrendű volt. Azonban az iparági becslések szerint a valós, megvalósítható igények száma csak 30-50 ezer körül lehet. A késedelem különösen azoknak az ügyfeleknek okozhat problémát, akik 2022-ben nyújtották be igényüket, de csak 2024-ben valósulhat meg a beruházásuk. Ebben az esetben ugyanis nem élvezhetik az éves szaldó elszámolás kedvezményeit, mivel 2024. január 1-től már csak a bruttó elszámolás lesz elérhető.

Az új bruttó elszámolási rendszer részletei még nem ismertek, de várhatóan kevésbé lesz kedvező, mint a jelenlegi éves szaldó rendszer. A jelenlegi rendszerben a napelemek által termelt, de helyben nem felhasznált áramot ugyanolyan áron veszi át a hálózat, mint amennyiért a háztartások a hálózatról veszik az energiát. Az új rendszerben azonban a hálózatba táplált energia átvételi ára valószínűleg alacsonyabb lesz. A HMKE-igénybejelentések feldolgozásának késedelme nem csak a 2022-ben igényt benyújtókat érinti, hanem azokat is, akik most tervezik benyújtani igényüket. A napelem telepítésében gondolkodó felhasználók jelenleg várakoznak a betáplálási korlátozások miatt.

A 2024. január 1-től bevezetendő új elszámolási rendszer miatt azonban anyagilag előnyösebb lenne, ha még ezt megelőzően sikerülne a napelemes rendszert létesíteni. Azok a rendszerek, amelyek idén létesülnek, még a jelenlegi kedvezőbb szaldó elszámolási rendszerbe kerülnek, még akkor is, ha csak jövőre kezdik meg a hálózati betáplálást.