Környezetvédelem

Keszthelyi Nikoletta: a felnövekvő generációkon keresztül lehet a legjobban elterjeszteni a zöld gondolatot

A környezettudatos szemléletet, a zöld gondolatot a felnövekvő generációkon keresztül lehet a legjobban elterjeszteni a társadalom légszelesebb köreiben - jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára Esztergomban, a "LIFE IP HungAIRy" programnak az autómentes naphoz kapcsolódóan megrendezett "tekAIRd körbe!" kampány záróeseményén pénteken.

Keszthelyi Nikoletta kiemelte, hogy ez az autómentes nap arra is felhívja a figyelmet, hogy környezetünk értékeinek, a levegő tisztaságának megőrzése nemcsak kormányzati feladat, azért az önkormányzatok, civil szervezetek és a lakosság is nagyon sokat tud tenni. Emlékeztetett arra, hogy az Energiaügyi Minisztérium már a legkisebbektől kezdve sokat tesz a környezettudatosságra történő nevelésért, több környezeti nevelési programot is hirdetett az elmúlt időszakban. Felidézte, hogy a Zöld óvoda program már tizenhét éve tart, és minden évben meghirdetik az ehhez kapcsolódó pályázatot, amelynek beadási határideje idén szeptember 30. Az országban már több mint 1100 zöld óvoda működik, ami azt jelenti, hogy ma már minden negyedik óvodás ilyen intézménybe járhat, ahol megtanulják a természet tiszteletét, illetve a környezet védelmét – tette hozzá a helyettes államtitkár, hangsúlyozva, hogy ez az államilag elismert környezeti nevelési program az Európai Unióban egyedülállónak számít.

Az általános és középiskolásokat megcélzó BISEL programot említve ismertette, hogy az ennek keretében meghirdetett fotó- és videópályázat során a gyermekek a vízfolyások ökológiai állapotát vizsgálhatják. Ennek a 2018 óta tartó pályázati programnak a keretében már több mint 1100 diákot értek el – emelte ki. A helyettes államtitkár a felsorolást az idén elindított Kölcsönkapott levegő programmal folytatta, melynek keretében általános iskolás diákokat érnek el, oly módon, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat műszereivel mérik az iskolák előtt a levegő minőségét és így a gyermekek láthatják, hogy mennyire tiszta, vagy adott esetben szennyezett a levegő az iskolájuk közelében. Emellett a gyermekek szemléletformáló programokkal is megismerkedhetnek és akár az intézmények vezetői felé is tehetnek javaslatokat arra nézve, hogy adott esetben milyen intézkedéseket vezessenek be a környezet tisztaságának javítása érdekében – mondta.

Az autómentes nappal összefüggésben hangsúlyozta, a levegőbe jutó káros anyagok mintegy ötöde a közlekedésből származik, és erre tekintettel is hozott a kormány olyan intézkedéseket, mint a Zöld busz program, amely a vidéki városok helyi járműparkjának minőségi cseréjét jelenti. Ennek köszönhetően már több mint kétszáz zöld rendszámú autóbusz közlekedik az utakon, és a kormány az elektromos töltőállomások számát is folyamatosan bővíti, így ezekből tavaly év végén országszerte már több mint 2100 állt rendelkezésre – tette hozzá. Keszthelyi Nikoletta kitért arra, hogy a levegő tisztaságának védelmét szolgáló, 2019-től 2026-ig tartó “LIFE IP HungAIRy” program hazai kormányzati finanszírozással valósult meg és ennek egyik projektje a “tekAIRd körbe!” kampány, amely a kerékpározás, az alternatív közlekedési módok fontosságára hívja fel a figyelmet. Mindannyiunk közös érdeke, hogy odafigyeljünk környezetünkre, a levegő minőségének védelmére – hangoztatta a környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár.