Környezetvédelem

A kormány napelemes pályázatott jelentett be családok számára

Jövő év elején 75 milliárd forintos pályázat indul napelemek és energiatárolók telepítésére Magyarországon, és a vissza nem térítendő támogatás a költségek 65 százalékát fedezi.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Háztartási méretű napelemek és tárolók együttes telepítését támogató pályázatot hirdetnek meg a jövő év elején 75 milliárd forintos keretösszeggel – jelentette be az energiaügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a Portfolio.hu szakkonferenciáján. Lantos Csaba kiemelte: a minisztérium célja, hogy a magyar háztartásoknak továbbra is megérje napelemet telepíteni és saját termelésből fedezni a fogyasztásukat. A bruttó elszámolásba kerülők a beruházáshoz vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ami a fejlesztési költségek 65 százalékát fedezi. A napelemek és az akkumulátoros energiatároló rendszerek együttes telepítésével a nappal megtermelt energiát az esti vagy a hajnali időszakban felhasználhatják a családok – mutatott rá. A miniszter emlékeztetett, hogy a szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján a legkésőbb 2026. január 1-ig megépülő vagy bővülő háztartási méretű naperőművek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át éves szaldó elszámolásban maradnak.

A hálózatfejlesztési beruházások eredményeképpen jövő január 1-jétől lehetővé válik a tavaly bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás feloldása az ország legnagyobb részén, a hálózat 93 százalékán, az érintett fogyasztók 84 százalékénál – tette hozzá. Lantos Csaba előadásban hangsúlyozta: a 2023-24-es fűtési időszakban is garantált az ellátásbiztonság és a megfizethető energia. A hazai gáztárolók töltöttsége rekord magas, 97 százalékos. Felidézte, hogy Magyarországon nem volt semmilyen energiafogyasztási korlátozás. Ennek ellenére a fogyasztás jelentősen csökkent, az idei első hat hónapban a földgáz esetében 18,2, az áramnál 8,4 százalékkal 2022 első hat hónapjához képest.

A miniszter kiemelte, hogy a kormány fenntartotta a rezsivédelmet, a magyar családok kapják legolcsóbban az áramot és földgázt Európában. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a januári felezést követően október 1-től ismét a felére csökkentették az intézmények távhődíját. Az elmúlt években Magyarországon bővült az ötödik legnagyobb mértékben a napelemes kapacitás az Európai Unión belül, ugyanakkor atomenergia nélkül nincs fenntartható klímapolitika – hangsúlyozta.

Jelenleg több mint 5200 megawatt (MW) napenergia-kapacitás üzemel az országban, 3200 MW ipari és 2080 MW háztartási méretű, ami összesen két és fél paksnyi termelőkapacitás. Idén már több új kapacitás csatlakozott a hálózatra, mint a tavalyi rekordévben összesen. Az energiaügyi tárca 2030-ig 10-12 gigawatt (GW) beépített kapacitás elérésére számít – ismertette Lantos Csaba.