Környezetvédelem

A Komondor szuperszámítógép fűti a jövőben a debreceni sportuszodát

Az ország legerősebb szuperszámítógépe, a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán működő Komondor hulladékhőjével fűtik a jövőben a debreceni sportuszodát - jelentette be a város polgármestere a helyszínen sajtótájékoztatón csütörtökön.

Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt döntött az önkormányzat úgy, hogy újabb megoldásokat keres az energiahatékonyság terén. A polgármester a 21. század egyik legnagyobb kihívásának a tiszta energia hosszú távú biztosítását nevezte, ezt szolgálja a Komondor szuperszámítógépet működtető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Debreceni Egyetem, az önkormányzat és a helyi sportcentrum együttműködése, amelynek eredményeként az országban egyedülálló módon a számítógép hulladékhőjével fűtik a sportuszodát. Papp László azt mondta, négy hónap alatt elkészül az a 380 méter hosszú csővezeték a hozzá kapcsolódó vezérlő egységekkel, amelyen keresztül eljut a hulladékhő az uszodába. Jelezte ugyanakkor, hogy a városi távhőhálózatról sem kapcsolják le az uszodát, így szükség esetén azt kiegészítő fűtésként tudják használni.

Hozzátette: az idei fűtési szezon második felétől 2025. december 31-ig pilotprojektként működik a rendszer, térítésmentesen kapják a számítógép hulladékhőjét, a továbbiakról pedig a KIFÜ-vel egyeztetnek. Bács Zoltán, a DE kancellárja innovatív megoldásnak nevezte az eljárást, ugyanis egyrészt a szuperszámítógép hulladékhőjét tudják hasznos hőként felhasználni, másrészt – miután a hőt elvezetik –  nem kell külön energiát felhasználni a számítógép visszahűtésére. Becsky András, a Debreceni Sportcentrum NKft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: évente 160 millió forintba kerül a sportuszoda energiaellátása. Ennek 30 százalékát tudja biztosítani a Komondor szuperszámítógép jelenlegi kihasználtsága mellett, amint utóbbi eléri kapacitása teljes hasznosítását, az uszoda teljes energiaigényét biztosítani tudta – tette hozzá, megjegyezve, hogy az összeköttetést biztosító beruházást mintegy százmillió forint saját és önkormányzati forrásból valósítják meg.