Technika

Papp László: tízmilliárd forinttal nő az energiaszámla jövőre Debrecenben

A jelenlegi árakon számolva csaknem nettó tízmilliárd forinttal nő jövőre Debrecenben az önkormányzati intézmények, nonprofit szervezetek energiaszámlája, ezért a kiadások csökkentésére intézkedéscsomagot dolgoztak ki - jelentette be a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, a bevezetendő intézkedésekkel 4,2 milliárd forintra mérséklik az energetikai pluszkiadásokat 2023-ban. Első lépésként kétmilliárdos megtakarítási csomagot terjesztenek a közgyűlés elé októberben, ez a november elsejétől a jövő év április 15-ig terjedő időszakra vonatkozik – jelezte, hozzátéve, hogy három területet nem érintenek az intézkedések: a bölcsődék, az óvodák és a bentlakásos szociális intézmények működését. A takarékossági intézkedések vezérelve, hogy a szükséges és elégséges szolgáltatásokat a városban minden körülmények között biztosítani kell – mondta a polgármester. A részleteket ismertetve kiemelte: a nappali ellátást biztosító szociális ellátóhelyek beköltöznek a városi család- és gyermekjóléti központba, a Pallagi úti idősotthonban pedig vizsgálják a távfűtésről termálfűtésre való áttérés műszaki megoldásait. Az elmúlt években 14 háziorvosi rendelő energetikai korszerűsítése történt meg, ahol nem volt ilyen, azokat átköltöztetik.

Papp László tájékoztatása szerint az iskolai tanuszodák október végén bezárnak, és várhatóan ebben a tanévben már nem nyitnak ki, a városi sportuszoda december 15-ig csökkentett üzemmódban működik, utána bezárják. Megjegyezte ugyanakkor, hogy utóbbi még változhat, ha a versenysportra kormányzati támogatást kapnak. Az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban nem lesz távfűtés, a mérkőzések előtt légbefúvással biztosítják a meccs idejére a megfelelő hőmérsékletet, a jégcsarnokot működtetésére – ha nem kapnak támogatást – december végéig van fedezet, a Főnix csarnokban január elseje és április 15-e között üzemszünet lesz – jelezte. Hozzátette: az intézkedések a város kulturális intézményeit is érintik. A Kodály filharmónia és a Kodály kórus az új színházépületbe, a Csokonai Fórumba költözik, a Kölcsey központban január 1-jétől április 15-ig nem lesznek programok, a Déri múzeum, illetve a Modem galéria csökkentett nyitva tartással, utóbbi kisebb területen üzemel, az irodalom házát bezárják április 15-ig, mint ahogy bezárnak több közösségi házat is a városban – sorolta a polgármester.

A piacok alacsonyabb hőmérséklettel és rövidített nyitva tartással működhetnek, a szökőkutakat, a ködszínházat csak a nyári hónapokban működtetik jövőre, de a legnagyobb energiafelhasználó, az Egyetem téri szökőkút 2023-ban egyáltalán nem fog üzemelni, és lekapcsolják a középületek világítását is – mutatott rá Papp László. A karácsonyi vásárt kisebb területen de megtartják, díszkivilágítás csak a belvárosi sétálóövezetben lesz, a Nagytemplom előtti kis jégpályát megnyitják majd, de a Nagyerdei Stadionnál a nagyobb jégpálya nem fog üzemelni – tette hozzá. Ha a helyzet nem változik, akkor az intézkedéscsomagot a jövő év végéig meghosszabbítják, ami további több mint kétmilliárdos megtakarítás jelent. A kiadások mértékének érzékeltetésére Papp László közölte: míg 2021-ben mintegy 1,3 milliárd forint volt az áramfelhasználásuk, 2023-ban várhatóan csaknem több mint négymilliárd forint lesz. Távhőre 2021-ben 512 millió forintot költöttek, jövőre ez azösszeg csaknem négymilliárdra emelkedik, míg a gázszámla 159 millióról 1,7 milliárdra nő. Ezekben az adatokban nem szerepelnek a város helyi holdingba tömörült gazdasági cégeinek az adatai, amelyeket most dolgoznak fel a társaságok és a vagyonkezelő vezetői. Papp László végezetül jelezte: Debrecen az idén négymilliárd, jövőre már ötmilliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet a kormánynak, amit jó volna, ha ebben a helyzetben elengednének vagy mérsékelnének. Erről egyeztetnek a kormányzattal – fűzte hozzá.

mti