Környezetvédelem

Das WeltAuto: továbbra is a német modellek az élen a használt autók importjában

Továbbra is leggyakrabban német modelleket hoznak be Magyarországra a használt járművekre specializált importőrök, akiket az is befolyásol, hogy a nyugat-európai piacokon nagyobb a kínálat - ismerteti a Das Weltautó kereskedő cég az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatója kifejtette: az év erősen indult a használt autók piacán, ami összefüggésben van azzal, hogy Európa-szerte csökkent a használt autók ára, esetenként egy német vagy belga kereskedő nagyobb árengedményt ad, mint tavaly ilyenkor. Ennek is a következménye, hogy az idei első két hónapban 18 642 darabra rúgott a használtjármű-import Magyarországon, míg tavaly ilyenkor 16 987 darabot regisztráltak – tette hozzá a Datahouse adatait idézve. Tóth Péter megjegyezte: a magyar vásárlók körében elterjedt nézet, hogy a nagy nyugat-európai piacokon jobban karbantartott autók vannak, gyakoribb a kocsicsere, jobbak az utak, ezért megkíméltebb modellekhez lehet jutni. Ugyanakkor Ausztriában és Németországban gyakran sózzák az utakat, ezért az idős modelleknél már a rozsdásodás is előfordul, márpedig leginkább az öreg autókat hozzák be használtan Magyarországra – fűzte hozzá.

Az értékesítési igazgató szerint a magyar használtjármű-piacra az is hatással lesz, hogy amíg januárban 8040 új személygépkocsi került az utakra, februárban már 10 735. Így a tavalyi első kéthavi 18 041-gyel szemben az idén 18 755 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon. A használt import piac nagyját – együttesen 57,83 százalékát – február végéig továbbra is három kategória fedi le. Az alsó-közép kategória 4749 darabbal 25,47 százalékot tesz ki, a kisautóké 3122 darabbal 16,75 százalék lett, míg 2910 darabos forgalomba helyezéssel a felső-közép kategóriáé a piac 15,61 százaléka. A használt kishaszonjárművek behozatala 1505-re csökkent a tavalyi első két havi 1577-ről, míg 2022-ben még 2039 darabot regisztráltak – ismertetik a közleményben. A Das WeltAuto a Volkswagen konszern márkáit forgalmazó Porsche

Hungaria használtautó-üzletága, amely 29 márkakereskedésből álló országos értékesítői hálózattal rendelkezik. A Das WeltAuto hálózatában tavaly 6034 autót értékesítettek (5 százalékkal többet, mint 2022-ben), ebből a budaörsi Das WeltAuto Centrum közel 900-at.