Öko-drive

MGE: az újautó vásárlások csak kismértékben, a használt autók forgalma azonban több mint 16 százalékkal esett vissza

Bár tavaly a magas kamatok és emelkedő árak miatt sokan halasztották el autóvásárlásukat, aránylag jól teljesített a magyar újautópiac: 2023-ban 107 720 új személygépjárművet helyeztek forgalomba, csak 3,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A használtautópiac forgalma azonban jelentősebben, 16,2 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerdán az MTI-vel.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

Tavaly 5807 tisztán elektromos személyautót helyeztek forgalomban, 23,4 százalékkal többet, mint a megelőző évben, a forgalomba állított plug-in hibrid személyautók száma 5546 volt, 13,7 százalékkal több, mint a megelőző évben. Összességében a regisztrált járművek közel 11 százaléka ebből a két kategóriából került ki. A személygépjármű-piacon a városi terepjárók (SUV) népszerűsége a nemzetközi trendeket követve töretlen, a SUV modellek a piac majdnem felét adják 49,5 százalékos részesedéssel – írták. Tavaly 17,5 százalékkal több, 20 749 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba. A nagyhaszonjárművek piaca pedig 11,3 százalékkal nőtt (6344 darab) egy év alatt. A közúti nehéz pótkocsik piaca ennél kisebb ütemben, 8,8 százalékkal (3649 darab) emelkedett. Tavaly 820 autóbuszt helyzetek forgalomba, amely 17,5 százalékkal haladja meg a 2022-es értéket.

A motorkerékpár piac negyedével (26 százalék) bővült, 6549 darabot helyeztek forgalomba. A tájékoztatás szerint a használt autók esetében az újautó piacnál is nagyobb visszaesést mérték: 2023-ban 105 667 használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 16,2 százalékos csökkenés egy év alatt. Megjegyezték: a használtautó-import növekedésével párhuzamosan folyamatosan emelkedik a magyarországi járműpark átlagéletkora, amely meghaladja a 15 évet. A használt kishaszonjárműveknél ennél magasabb, 19,3 százalékos csökkenést produkált a magyar piac, az értékesített volumen tízezer alá (9138) esett. Az MGE várakozása szerint a csökkenő kamatok és a javuló gazdasági környezet támogathatja a szektor idei növekedését, ugyanakkor becslésük szerint a személyautók piacán stagnálás várható, 100 ezer körüli éves forgalommal és a haszonjárműveknél is a tavalyi évhez hasonló értékesítéssel számolnak. Az elektromos autók piacán az MGE jelentős keresletbővülést vár idén. Az előrejelzés szerint 7500 új jármű kerülhet forgalomba, amely változhat az állami támogatások függvényében.