Környezetvédelem

Napelemes rendszer: piacra dobták a leghatékonyabb invertert?

A Kaco New Energy két új inverterről rántotta le a leplet, a termékek kifejezetten kereskedelmi és ipari alkalmazásra készültek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Új, szilícium-karbid invertereket mutatott be a német Kaco New Energy – számol be a PV Magazine. Az eszközök hatásfoka 99,1 százalék, közép-európai klímán pedig 98,7 százalék. Az 1999-ben alapított Kaco New Energy invertergyártásra szakosodott. Két, újonnan kifejlesztett inverterre kifejezetten kereskedelmi és ipari napenergia-projektekben való alkalmazásra készült. „Az inverterek magas szintű jövedelmezőséget biztosítanak az összetett napelemes tetők esetében, és olyan egyedi előnyöket nyújtanak, mint a 200 százalékos túlméretezés” – olvasható a gyártó közleményében. A két készülék közül az egyik, a 100 NX3 M8 nyolc MPP-követővel rendelkezik. A termék 200 kilowatt maximális fotovoltaikus teljesítmény mellett működik, az MPP-tartománya pedig 550 és 850 volt között van. 200 és 1000 volt közötti működési tartománya és MPP-követőnként 30 amper maximális bemeneti áram jellemzi. A termék hatásfoka 99,1 százalék, méretei 740-szor 1023-szor 330 milliméter, tömege pedig 84 kilogramm.

A második inverter, a 125 NX3 M10 10 MPP-követővel van felszerelve. Maximális bemeneti teljesítménye 250 kilowatt, az MPP-tartománya pedig megegyezik a 100 NX3 M8 inverterével. Mérete, súlya és hatásfokai is azonosak. Az inverterek -25 és 60 Celsius-fok közötti hőmérséklet-tartományban működnek, IP66-os védettséggel és hőmérséklet-szabályozott ventilátorral történő hűtéssel. „A blueplanet 100 NX3 és 125 NX3 félvezetőként szilíciumkarbidot (SiC) használ” – nyilatkozta a Kaco New Energy képviselője a PV Magazine-nak.

„Ez magasabb kapcsolási frekvenciát és nagyobb hőmérséklet-tűrést tesz lehetővé. Ennek eredményeképpen az inverterek páratlan, 99,1 százalékos hatékonyságot érnek el, és lapos teljesítményleépítéssel rendelkeznek. Még 50 Celsius-fok feletti hőmérsékleten sem kapcsolnak ki – a hasonló eszközökkel ellentétben –, hanem csupán fokozatosan csökkentik a teljesítményüket” – tette hozzá.