Környezetvédelem

Zöldkötvényt bocsátott ki az MFB

Élénk érdeklődés kísérte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) első zöldkötvény kibocsátását: a Budapesti Értéktőzsdén lebonyolított aukció eredményeképpen csaknem 11 milliárd forint összegű forrást gyűjtött az MFB, amely segítséget nyújt a zöld beruházásokat megvalósító vállalkozások finanszírozásában - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Közölték: a hétfői forintkötvény-kibocsátás során, 5 év 2 hónapos futamidő és 6,93 százalék átlagos hozam mellett, összesen 10,8 milliárd forint összegű zöld forrást vont be belföldi befektetőktől az MFB. A 2023-ban lebonyolított kibocsátásokhoz hasonlóan a piac ismét bizalmáról biztosította az MFB-t, ezt támasztja alá az is, hogy a kötvényaukcióra több mint 100 milliárd forint összegben érkezett ajánlat. A március 18-i kibocsátás az első piaci típusú zöldkötvény-kibocsátás a bank életében, melyet a tervek szerint a jövőben továbbiak követnek majd – írták. A bank a forrásbevonási tevékenység támogatására elkészítette a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő MFB Fenntartható Finanszírozási Keretrendszert, mellyel vállalja, hogy a zöld és társadalmi kritériumok szerinti fenntartható célú forrásait pozitív környezeti és társadalmi hatással bíró, fenntartható célok finanszírozására és/vagy refinanszírozására fordítja.  

Az MFB stratégiájának és működésének egyaránt szerves részét képezi a globális éghajlati célkitűzések, valamint a társadalmi hasznosságú célok támogatása. Fejlesztési intézményként, a hazai finanszírozásban vállalt szerepéhez, súlyához mérten az MFB katalizátora kíván lenni a szektorban zajló fenntarthatósági fordulatnak – közölte a bank.