Környezetvédelem

Sokkal több ruhát vásárolunk, mint 20 éve

Az EU évente 12,6 millió tonna textilhulladékot termel, aminek többségét elégetik, exportálják, vagy hulladéklerakón végzi.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A globális üvegházgáz kibocsátás 2-10%-áért a ruhaipar felel, ugyanakkor azon ruhák aránya, amiket sosem adnak el, 10-40% között mozog. Ráadásul a textilipar számára víz és energia is szükséges, továbbá a gyapjú és pamut mellett a szintetikus szálak is megjelennek, ami a mikroműanyag-hulladék mennyiségét növeli. A gyártás a legtöbb esetben fejlődő országokban történik, ahol olcsó a munkaerő és nem mindig biztonságos a munkakörnyezet. Az elmúlt években az infláció ellenére sem tapasztalhattunk jelentős drágulást a ruhaneműk tekintetében, tehát továbbra sem a valódi árcímke szerepel ezeken a termékeken (hiszen a környezeti terhelés és az emberi kizsákmányolás nem jelenik meg az összegben).
Szigorúbb szabályozásokra van szükség: a túltermelés visszafogására, a munkakörülmények javítására, az újrahasznosítás felskálázására. Ezek mellett pedig az is fontos, hogy mi, fogyasztók is tudatosak legyünk a ruhavásárlás során (is).

Az EU-ban évente 12,6 millió tonna textilhulladékot termelünk, amelynek többségét elégetik, exportálják vagy hulladéklerakókra kerülnek. A ruházkodás és cipőviselet 5,2 millió tonnáért felel, ami 12 kg/fő/év hulladékkal egyenértékű. Ennek csupán 22%-át gyűjtötték külön, hogy újrahasznosításra/újrahasználatra kerüljenek. 2020-ban az EU-ban az egy főre jutó átlagos textilfogyasztás 400 m 2 földet, 9 m 3 vizet és 391 kg alapanyagot igényelt.

A 2050-ig tartó uniós körforgásos gazdaság megvalósítási tervének része a textilhulladék csökkentése, illetve a textilek élettartamának és újrahasznosításának növelése. 2024. február 14-én az EU Hulladék Keretirányelvének felülvizsgálatakor külön fókuszt kapott a textil- és az élelmiszerhulladék. Az Európai Bizottság eredeti javaslatának megerősítését 72-en támogatták (hárman pedig ellene szavaztak). A cél a felelős fogyasztási és termelési gyakorlatok támogatása, hogy mérsékelhessük a „fast fashion” riasztó környezetterhelő hatásait. Decemberig további szabályok várhatók, amelyek a „szennyező fizet” elv és a gyártók kiterjesztett felelősségén alapszik majd.

Az Európai Unióban 2025 januárjáig a textilek (ruhák, takarók, lepedők, függönyök, cipők, kalapok, matracok és szőnyegek) külön gyűjtését is meg kell oldani a településeken, úgy, mint a műanyagok és fémek esetén. Azonban az ESWET (European Suppliers of Waste-to-Energy Technology) főtitkára aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, mivel az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága
hatástanulmány nélkül fogadta el az újabb külön gyűjtésre vonatkozó javaslatot. Drága a megvalósítása, valamint növekvő energia- és erőforráshasználathoz vezetne, így meggondolatlanság a költségek és a környezeti hatás becslése nélkül bevezetni a javaslatot.

Divatos hulladéklerakók

A ruhavásárlási szokásaink megváltoztak, sokkal több ruhát vásárolunk, mint 15-20 évvel ezelőtt, azonban kb. feleannyi ideig használjuk őket. A „fast fashion” (gyorsdivat) onnan kapta nevét, hogy gyorsan történik a ruhák tervezése, gyártása, forgalmazása, marketingje – akár pár héten belül megváltozik a kínálat. Ez pedig megkönnyíti, hogy szezononként lecseréljük a ruhatárunkat, ráadásul alacsony áron, így nagymértékben ösztönzi a fogyasztás növekedését. A webshopok és az „ultra-fast fashion” megjelenése (pl. Shein) pedig tovább növelte a ruhavásárlás lehetőségét.

A felesleges ruhák egy részét szegényebb országokba exportálják (pl Ghána, Kenya, Tanzánia, Chile),
ahol aztán hulladéklerakókon kötnek ki vagy elégetik őket (ami különösen káros lehet az egészségre),
ha nem tudják eladni.

A használt textilek exportja az EU-ban 20 év alatt kb. a triplájára emelkedett

2000-ben még kb. 550 000 tonnára rúgott, 2019-re viszont majdnem elérte az 1,7 millió tonnát – ezek 46% Afrikában, 41%-a Ázsiában kötött ki. Az adományozás jó megoldás lehet a feleslegessé vált ruhadarabjaink újrafelhasználására, de esetenként már az adományboltokban is annyi többlet jelentkezik, hogy inkább hulladék lesz a felajánlásból.

A textilhulladékok gyűjtésére szolgáló konténereket Magyarországon jelenleg hipermarketek parkolóiban, köztereken és hulladékudvarokban találhatunk. Ezen kívül adományozással, esetleg üzemeknek való felajánlással (géprongyként való használatra) adhatunk túl a feleslegessé vált ruhaneműinkön.

Gyanúsan olcsó

A ruhák esetében alacsonyabb volt az infláció (2023-ban Magyarországon az éves átlagos infláció összesen 17,6% volt, míg a ruháké 8,3%), de továbbra sem a valódi árcímke szerepel ezeken a termékeken, hiszen a környezetre gyakorolt terhelés és az emberi kizsákmányolás nincs belekalkulálva az árba. Az alacsony árak a fenntarthatóság és a minőség rovására is mennek: ha hamarabb tönkremegy egy
adott ruhadarab (mert pl. silányabb anyagból készült), akkor újat veszünk helyette és pörög az üzlet.
Túltermelés jellemzi az iparágat: gyakran olcsóbb, ha többet gyártanak le egy adott termékből.
Azon ruhák aránya, amiket sosem adnak el, 10-40% között mozog, pedig ha visszafognánk a termelést, az az éghajlatváltozás mérséklésének szempontjából is üdvözlendő lenne, ugyanis a ruhaipar a globális üvegházgáz kibocsátás 2-10%-áért felel. Vízre és energiára van szükség a termeléshez, később pedig a hulladékkezelés, műanyagszennyezés jelent környezeti terhet. Becslések szerint egyetlen pamutpóló készítéséhez 2700 l vízre van szükség (ez egy fő 2,5 évi ivóvíz igényének felel meg). A textilek előállítása során különböző vegyi anyagokat is használnak, amelynek egy része káros az emberi egészségre, illetve a környezetre.

A gyapjú és a pamut mellett gyakran szintetikus szálak kerülnek a ruhákba; a leggyakrabban használt anyag a poliészter, amelynek előállítása évente több mint 70 millió hordó olajat igényel. Ezek később mikroműanyag formájában okoznak gondot, már a mosás során a vízbe kerülhetnek: évente 500 000 tonna mikroszál kerül így az óceánokba – ez 50 milliárd műanyag palacknak felel meg. A gyártás jellemzően a fejlődő országokban (pl. India, Banglades, Kambodzsa) történik, ahol olcsó a munkaerő és előfordulnak fizetetlen túlórák, vagy éppen nem biztonságos, esetleg egyenesen életveszélyes a munkakörnyezet. 2023-ban Bangladesben, amely Kína után a második legnagyobb ruhaexportőr, tiltakozásukat fejezték ki a dolgozók és magasabb béreket követeltek, de a válasz csak erőszak és fenyegetés volt, több száz embert elbocsátottak a munkahelyéről.

Újratervezés

A lokális javítás és újrahasznosítás támogatása megoldást jelenthetne a ruhaipar környezetkárosító
hatásainak csökkentésére, akárcsak a kisebb mennyiségek forgalomba hozatalának, a környezetbarátabb és könnyebben újrahasznosítható textilanyagok használatának ösztönzése. Jelenleg a ruhák csupán kb. 1%-a kerül újrahasznosításra, pedig ennek felskálázásával akár 80%-kal is csökkenthető lenne az ehhez kapcsolódó kibocsátás, továbbá a gyapottermesztésre használt földterület 2%-át részben élelmiszertermelésre lehetne fordítani. A felelős termelési gyakorlatok megvalósítása mellett a tudatos fogyasztás is fontos: a mennyiség helyett a minőséget tartsuk szem előtt.

Választhatunk olyan márkát, amely ügyel a fenntarthatóságra vagy vásárolhatunk használtruha boltokban. Az újrahasználat is jó megoldás lehet a pazarlás csökkentésére: manapság több ruhacsere-program/esemény is elérhető időszakosan, amikor saját megunt/kinőtt ruháinkat mások által feleslegesnek ítélt darabokra cserélhetjük. Mindezek mellett pedig vigyázzunk a meglevő darabjainkra, és ha valami kár keletkezik bennük, akkor, ha lehetséges, javítsuk/javíttassuk meg őket, ahelyett, hogy kidobnánk. Egy fenntarthatóbb jövő érdekében döntő lépéseket kell tennünk a túlzott termelés, a pazarlás és a források kizsákmányolása ellen. Jobb szabályozásokra van szükségünk, ugyanakkor nekünk is változnunk kell.