Környezetvédelem

Kirill Komarov: az atomenergetika reneszánsza következik

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kiemelte, az elmúlt időszakban az atomenergetika folyamatosan fejlődött, és arra lehet számítani, hogy 2050-re megháromszorozódik az atomerőművi kapacitás, miután a dubaji COP28 klímacsúcson a világ atomenergetikájában vezető szerepet játszó országok kötelezettséget vállaltak erre. Ismertetése szerint jelenleg a világban az atomerőművek beépített teljesítménye 370 gigawatt, és ezt kell 1000 gigawatt fölé emelni 2050-re. Részletezte, hogy az orosz 36 atomerőművi blokk 30 gigawatt beépített teljesítménnyel rendelkezik, az atomenergia részarányát az országban a jelenlegi 20 százalékos arányról 2045-ig 25 százalékra kell növelni. Ehhez 2035-ig 35 nagy, közepes és kis teljesítményű blokkot kell építeni.

Hangsúlyozta, a Roszatom továbbra is első helyen van a világban az atomerőművek építésében. A világban jelenleg épülő 25 blokkból 22 orosz. Oroszország az első három ország között van az urántermelésben és a nukleáris üzemanyag gyártásában. Kitért arra, hogy spekulatív okok miatt jelentősen emelkedett a természetes, és így a dúsított urán ára az utóbbi időben, ami nem jó a felhasználóknak. Példaként említette, hogy a természetes urán ára 3-5-szörösére növekedett, a természetes urán ára 100 dollár fontonként (1 font=0,453 kilogramm), a dúsított uráné pedig 150-160 dollárt ért el. Kirill Komarov elmondta, tavaly a Roszatom exportból származó bevétele 16 milliárd dollárt ért el, ami kétszeres növekedés egy év alatt. Ez annak köszönhető, hogy az együttműködő országokban nem követték a “politikai turbulenciát”. Megjegyezte: az atomenergetika más termékek fejlesztéséhez is hozzájárul, és pozitívak a kilátások az új technológiai termékeknél is. Tavaly az új termékek exportjából a Roszatomnak – például az elektromos járművekhez szükséges akkumulátortechológiából, nukleáris medicinákból, diagnosztikai és gyógyászati célú anyagok eladásából, szélenergiából, digitális termékből – 10 milliárd dollár bevétele származott.

A Roszatom első vezérigazgató-helyettese elmondta, a most záruló Atomexpo is mutatja, hogy az atomcsalád egyre népesebb, a fórumon a kiállítókkal együtt 75 országból 4500 résztvevő volt jelen. Az európai uniós szankciók a társaság működésére gyakorolt hatását firtató kérdésre válaszolva elmondta, a polgári felhasználású atomenergetikát nem érintik a szankciók. Általánosságban megjegyezte, a szankciók az azokat bevezető országokat sújtják leginkább.