Megújuló energiaforrások

Franciaországban több mint harminc évvel ezelőtti szintre süllyedt tavaly a villamosáram-termelés

Franciaországban tavaly a harminc évvel ezelőtti szintre süllyedt a villamosáram-termelés a nukleáris reaktorok korróziós problémák miatti leállása következtében - derül ki az elektromos hálózatot működtető állami szerv, az RTE csütörtökön közzétett éves jelentéséből.

“A villamos áram teljes termelése 1992 óta – amikor az országnak 9 millióval kevesebb lakosa volt, mint most – a legalacsonyabb szinten volt a gyenge nukleáris és hidraulikus termelés miatt” – olvasható a közleményben. A villamosáram-termelésnek tavaly alig 62,7 százaléka származott nukleáris energiából, a 2021-es 69, és az azt megelőző évek magasabb mint 70 százaléka után. Franciaországban a lakossági energiaellátást ötven éve alapvetően az atomerőművek biztosítják mintegy 56 reaktorral, de tavaly a nukleáris parknak csak 54 százaléka állt egyszerre rendelkezésre a 2014 és 2019 közötti időszak 73 százalékához képest.  

A koronavírus-járvány miatt késedelmet szenvedett karbantartási munkákat tavasszal tovább hátráltatta, hogy az atomerőművek biztonságáért felelős csőrendszerekben jelentkezett korróziós problémák válsághelyzetet teremtettek a francia nukleáris iparban, és ezért Franciaország az elmúlt 42 évben tavaly először áramimportra szorult. Az ukrajnai háború következtében kialakult ellátási feszültségek miatti példátlan energiaválság ellenére “Franciaország bebizonyította ellenállóképességét, és az ellátási biztonságát szavatolta” – mondta sajtótájékoztatóján Xavier Piechaczyk, az RTE igazgatótanácsának vezetője. Bár Franciaország szimulációs gyakorlatokkal is készült tervezett áramkimaradásokra a tél folyamán, az energiatakarékossági programmal, a szomszédos országokból érkező villamosáram-importtal, az enyhe időjárással, valamint a nukleáris reaktorok javításának felgyorsításával elkerülte a legrosszabb forgatókönyvet, s végül nem voltak áramszünetek.  

A 2014 és 2019 közötti átlagfogyasztáshoz képest 2022-ben 4,2 százalékkal csökkent az ország energiafogyasztása, mindenekelőtt az utolsó negyedév jelentős megtakarításának köszönhetően. A francia nukleáris park 56 reaktorának maximális teljesítménye 61 gigawatt. A rektoroknak az év eleje óta ismételten háromnegyede működik, amire egy éve nem volt példa, s az ország ismét nettó energiaexportőré vált.