Környezetvédelem

Magyar gyűrűs vörös vércse Nigériában

Egy magyar gyűrűs vörös vércsét figyeltek meg Északkelet-Nigériában 2024. március 23-án (megfigyelő: Haruna Mohammed Abubakar).

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A madárról fénykép készült, amin jól látható a színes műanyag gyűrűje, ez alapján lehetett azonosítani. Ezt a példányt elsőéves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártan (Ócsai Péter). Ez az első magyar gyűrűs vörös vércse, ami megkerült Nigériában.

A Magyarországon eddig meggyűrűzött több, mint harmincötezer vörös vércse közül 74 példány került meg külföldön, a legtöbb Közép-Európában és az Appennini-félszigeten. Korábban öt magyar gyűrűs vörös vércse került meg Afrikában, egy-egy madár Algériában (1993.), Egyiptomban (2023.), Líbiában (2020.), Mauritániában (2015.) és Tunéziában (2022.). A most, Nigériában megfigyelt példány az első, amit szabadon, a színes gyűrűje alapján azonosítottak.
A vörös vércse viszonylag gyakori fészkelő ragadozó madarunk. A hazai állománya részben állandó, részben rövid távú vonuló, telelőterülete a Mediterráneum. Az észak-európai fészkelő vörös vércsék Dél, Délnyugat-Európában telelnek, de kis számban a Szaharán túli területekre is eljutnak.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület