Környezetvédelem

Több mint 165 ezer okosmérőt telepít az E.ON Hungária

Több mint 165 ezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az E.On Hungária, a 10,1 milliárd forintos beruházás az európai uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) programjának keretében, a magyar kormány előfinanszírozása mellett folyik - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) államtitkára a projekt csütörtöki budapesti bemutatóján.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Steiner Attila hangsúlyozta: a kormány azért döntött az előfinanszírozás mellett, mert különösen fontosnak tartja, hogy ezek a beruházások minél előbb megvalósuljanak. A program során 20 milliárd forintos keretösszegből telepítenek 290 ezer okosmérőt, ennek több mint felét az E.ON Hungária – jelezte. Steiner Attila kiemelte: folytatni kell a beruházási programokat, hogy lehetővé váljon minél több időjárásfüggő zöldenergia-létesítmény elektromos hálózatra kapcsolása. Kitért arra, több mint 2000 milliárd forintnyi támogatást szeretnének mozgósítani annak érdekében, hogy a jövő kihívásainak megfelelő villamosenergia- és földgázhálózat legyen Magyarországon.

Az államtitkár felidézte, hogy már több mint 6000 megawattnyi napelemes kapacitás termel a magyar hálózatra. Összehasonlításképpen hozzátette, hogy a paksi atomerőmű 2000 megawattos kapacitással rendelkezik. A fő kihívást az jelenti, hogy a naperőművek időjárásfüggők, a napsütéses órákban termelnek, ezért egyre nagyobb figyelmet kell szentelni az energiatárolásnak. Tároló létesítmények építésére mintegy 200 milliárd forintot különítettek el különböző pályázatok formájában – mondta az államtitkár. Steiner Attila ismertette, hogy a kormány szeretné tovább növelni a megújuló energiaforrások részarányát. Célul tűzték ki a jelenlegi 6000 megawattnyi napenergia megduplázását 2030-ra, emellett számítanak a szélenergiára, illetve vizsgálják a geotermia és a biogáz szélesebb körű hasznosítását.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is: az ellátásbiztonság érdekében szükség van alaperőművekre, ezért tervezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, továbbra is kitartanak Paks II. építése mellett, valamint a kiegyenlítő energia termelése miatt három kombinált ciklusú gázerőmű-blokkot szeretnének telepíteni a következő években. Guntram Würzberg, az E.ON Hungária csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: az áramfogyasztást mérő hagyományos berendezéseket felváltó újgenerációs eszközök előnyei közé tartozik egyebek mellett, hogy távolról is leolvashatók, és az ügyfelek is pontosabb információt kaphatnak a saját fogyasztásukról. Az okos mérőkből nyert adatok felgyorsítják a hibák észlelését és a javítási folyamatokat, megkönnyítik a távoli újracsatlakoztatást, és zökkenőmentessé teszik a számlázási adatok begyűjtését. Ezzel lehetővé teszik, hogy a vállalat rugalmasan kezelhesse az ügyfelek igényeit, és javíthassa szolgáltatása minőségét – fejtette ki. Az elnök-vezérigazgató jelezte azt is, hogy a vállalat már telepített 432 ezer okosmérőt Magyarországon, és a most folyó program után még az idén újabb 100 ezer egység telepítését tervezi.