Megújuló energiaforrások

Steiner Attila: Magyarország támogatja a megújuló energiaforrások engedélyeztetésének felgyorsítását

Magyarország támogatja a megújuló energiaforrások engedélyeztetésének felgyorsítását, ugyanakkor ellenzi a gázársapkával és a gáz közös beszerzésével kapcsolatos intézkedések meghosszabbítását - jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára Brüsszelben kedden.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

Steiner Attila az uniós tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek ülése szünetében az MTI-nek hangsúlyozta: Magyarország támogatja a szél- és naperőművi projektek felgyorsított jóváhagyását lehetővé tevő intézkedés érvényességének meghosszabbítását, hogy azokat a forrásokat minél gyorsabban ki tudja helyezni, és a projektek megvalósuljanak. Azzal összefüggésben, hogy az Európai Bizottság a geopolitikai helyzetre tekintettel a gázárak téli emelkedésétől tartva a februárban bevezetett, megawattóránként 180 eurós gázársapka hatályának meghosszabbítását javasolja, Steiner Attila kijelentette: Magyarország nem támogatja az intézkedés meghosszabbítását. Magyarország ezt egyfajta szankciós intézkedésnek tekinti, amelynek alkalmazása nagyon rossz reakciót válthat ki az orosz oldalon. Akár ellenlépések meghozatalát is okozhatja – figyelmeztetett.

Az államtitkár közölte: Magyarország nem támogatja a közös uniós gázbeszerzésre vonatkozó, év végén lejáró átmeneti intézkedés meghosszabbítását sem. Az intézkedések a vonatkozó információk átadását és mindenfajta új gázszerződés lejelentését teszi kötelezővé, valamint azokba beleszólást biztosít az Európai Bizottságnak. Magyarország ezt nem szeretné – hangsúlyozta. A magyar kormány továbbá nem tartja jónak az úgynevezett gázszolidaritásra vonatkozó uniós intézkedést sem. Eszerint ugyanis egy szomszédos tagállam gázszükségleteinek sürgősségi kielégítése esetén azonnali, akkori piaci árakon kell azt megtenni, függetlenül attól, hogy az energiahordozót mennyiért tárolta be a segítséget nyújtó ország.

Szerintünk úgy lenne tisztességes, ha azon az áron kellene kisegíteni a szomszédos tagállamot, amelyen azt beszereztük – fogalmazott Steiner Attila.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a rezsicsökkentésről szóló magyar intézkedést “különböző irányból, de folyamatosan támadják”, a kivezetését akarják elérni. A javasolt jogszabály alapján csak úgy lehetne a rezsicsökkentést érvényben tartani, ha az Európai Bizottság uniós vészhelyzetet hirdetne – magyarázta. Magyarország szerint ez a tagállamok jogait sérti, egy ilyen intézkedést nemzeti hatáskörben is meg kell tudni hozni – mondta.

A rezsicsökkentés jól működik, megvannak rá a forrásaink. Nagyon határozottak vagyunk, hogy az intézkedést fenntartsuk – fogalmazott.

Steiner Attila végezetül arról tájékoztatott, hogy Magyarország jól áll a téli felkészülésben, több mint 90 százalék körül van a gáztárolók töltöttsége. Magyarország fogyasztásarányosan sokkal több gázt tárolt be, mint amennyi az uniós átlag – mondta. Ez azt jelenti, hogy Magyarország gázellátásának biztonsága a téli szezonban szavatolt – tette hozzá az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.