Környezetvédelem

Idén is visszagyűjti a feleslegessé vált mobiltelefonokat az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Auchan áruházakban kihelyezett gyűjtődobozokban április 22. és május 22. között lehet leadni a feleslegessé vált készülékeket. Az akcióval a vállalat a KÖVET Egyesület, a Jane Goodall Intézet, a Védegylet Egyesület és az Afrikáért Alapítvány “Passzold vissza, Tesó!!” elnevezésű mobiltelefon-visszagyűjtő kampányához csatlakozik. A közleményben hangsúlyozták, hogy az Auchan már hosszú évek óta lépéseket tesz a fenntarthatóságért és a körforgásos gazdaságért. A mostani akcióval a lakosságnál halmozódó, kisméretű elektronikai hulladék mennyiségét szeretnék csökkenteni.

Tájékoztatásuk szerint 2023-ban összesen 1510 darab elektronikai eszközt gyűjtöttek vissza az akció során, többek között tableteket, fülhallgatókat, akkumulátorokat és pendrive-okat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a használaton kívüli elektronikai eszközök veszélyes hulladéknak számítanak. Az elavult mobilkészülékek a világ összes veszélyes hulladékának mintegy kétharmadát teszik ki, pedig ezekből 17-féle fémet lehet visszanyerni, többek között nemesfémeket, amelyeknek a bányászata a legkevésbé sem környezetkímélő. A használt eszközök újrahasznosításával ezt a környezetkárosító hatást lehet mérsékelni – írták.