Környezetvédelem

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az economica.net csütörtökön arról számolt be, hogy a megállapodást Victor Parlicov moldovai energiaügyi miniszter és Isobel Coleman, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) helyettes ügyvezetője írta alá. “Történelmi pillanatnak vagyunk a tanúi” – idézi az economica.net Victor Parlicovot. Az energiaügyi miniszter elmondása szerint 2028-ban Moldova Köztársaság Románián keresztül csatlakozhat az uniós energetikai hálózatra.

A 190 kilométeres távvezeték Straseni (Moldova Köztársaság) és Gutinas (Románia) település között húzódik majd. Az USAID 220 millió dollárral járul hozzá a beruházáshoz.

Ez növelni fogja Moldova függetlenségét, ugyanakkor megfizethető árú energiát fog biztosítani. A szimbólumok szintjén újabb példája Moldova európai integrációjának – fogalmazott Isobel Coleman.

A két szomszédos ország között ez lesz a harmadik magasfeszültségű távvezeték. Az első, amely a romániai Vulcanesti települést fogja összekötni Chisinauval, Moldova Köztársaság fővárosával, 150 kilométer hosszú lesz, építése már folyamatban van. A második 400 kilovoltos távvezeték 142 kilométer hosszan húzódik majd a romániai Suceava és a moldovai Balti között. Ennek 93 kilométeres romániai szakaszát európai uniós forrásból finanszírozzák, megépítésére áprilisban hirdették meg a közbeszerzési eljárást.