Környezetvédelem

MNB: ismét lehet pályázni a zöld pénzügyi tudományos díjakra és a zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezés elismerésére

Az MNB idén is pályázatot hirdet a fenntarthatóság ösztönzését szolgáló kutatások, tudományos munka támogatására, illetve a téma neves kutatóinak elismerésére. A Zöld Pénzügyi Tudományos Nagydíjra és Talentum díjra, illetve a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezésre június 16-ig lehet jelentkezni - jelentette be pénteki közleményében a jegybank.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a környezeti fenntarthatóság támogatásának ösztönzésére, illetve a kiemelkedő zöld pénzügyi kutatási teljesítményt nyújtó szakemberek iránti megbecsülésének kifejezésére 2021-ben alapította meg a zöld pénzügyi tudományos díjakat, s hozta létre a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezést. A háromévente, így az idén is odaítélendő Zöld Pénzügyi Tudományos Nagydíjat az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végző magyar állampolgárságú szakember számára adományozza az MNB. A Zöld Pénzügyi Tudományos Talentum Díjat olyan 41 évnél fiatalabb magyar állampolgárságú szakember kaphatja meg, aki az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végzett. E két díjra nyílt nominálás útján lehet jelöléseket benyújtani a jegybankhoz.

A Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezésre olyan kutatási tervvel lehet nevezni, amely aktuális, a zöld pénzügyek területéhez kapcsolódó, tudományos igényességű kutatási programot fogalmaz meg. Kutatási tervet magyar állampolgárságú kutató, magyarországi székhelyű, jogi személyiséggel rendelkező intézmény vagy több magyar állampolgárságú kutatóból álló, jogi személyiséggel nem rendelkező kutatócsoport nyújthat be. A jegybank az elismerést három helyezés és egy különdíj formájában adja ki. E díjakon felül – amennyiben a jegybanki hasznosulás ezt indokolja – az MNB anyagilag hozzájárulhat az adott kutatási terv megvalósításához is. A díjakról idén is az elismert, a téma iránt elkötelezett tudósokból, szakemberekből álló Zöld Pénzügyi Tudományos Tanács dönt. Az elismerésekre 2024. június 16-án (vasárnap) éjfélig lehet jelentkezni írásban emailben. A részletes pályázati feltételek az MNB honlapján olvashatók.

A közlemény kitér arra is, hogy a Nemzetközi Zöld Pénzügyi Életműdíj átadására idén nem kerül sor, mivel ezentúl azt kétévente, minden páratlan évben ítéli oda az MNB. E díjat egyébként olyan külföldi szakember kaphatja, aki világviszonylatban is meghatározó, úttörő jelentőségű kutatási eredményekkel járult hozzá a fenntartható fejlődéshez. Az MNB kifejtette: a klímaváltozás és az ökoszisztémák sérülékenysége hat a pénzpiacokra és a gazdaság egészére is, így ezeknek is tekintettel kell lenniük a fenntarthatósági szempontokra. A pénzügyi szakma megújulásának része a közgazdaságtudomány és a természettudományok közti mélyebb együttműködés, az adatelemzések új módszertanának kialakítása, új szakpolitikai eszközök kidolgozása. Ahhoz, hogy ehhez kellő szakértőgárda álljon rendelkezésre, szükség van a tudományos világ és az MNB közti szinergiák fejlesztésére is. A jegybank e szakmai elismeréseivel ehhez kíván hozzájárulni – közölték.