Környezetvédelem

Magyarországnak fontos a természet és a környezet védelme

Magyarország számára különösen fontos a természet és a környezet védelme - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM)környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének (MÜMÜ) avatóján, Budapesten.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Hozzátette, szeretnék elérni, hogy a gyerekek ezen a földön nőjenek fel, éljenek, és teljesedjenek ki. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a gyerekek minél előbb megismerjék a természet, a teremtett világ értékeit, és tudjanak is rá vigyázni. Az államtitkár hangsúlyozta, az Energiaügyi Minisztérium számos olyan programot támogat, amelyek igyekeznek már a legkisebb kortól kezdve a gyerekeket megtanítani a természeti értékek szeretetére, tiszteletére. Raisz Anikó példaként említette a zöldóvoda programot, amelynek minden negyedik óvodás kisgyerek tagja, és akik hihetetlen lelkesedéssel szeretik a növényeket, állatokat, és megtanulják a hulladékot szelektíven gyűjteni.

Jelezte, az iskolakert programban többszáz iskola és óvoda vesz részt, ahol egyebek közt meg lehet tanulni a komposztálás szabályait. Az államtitkár kitért arra, hogy a TeSzedd! önkéntes hulladékszedési programba az idén több mint százezren jelentkeztek, óriási lelkesedéssel tisztították meg a kijelölt területeket. Raisz Anikó elmondta, a vizek védelme nemcsak az ökoszisztéma, de mindannyiunk egészsége miatt is fontos. A hulladék összegyűjtése a folyókon nemcsak az adott helyre, hanem földrajzilag távolabbi területre is jelentős hatással van. Az államtitkár elismeréssel szólt a Pet Kupa Egyesület munkájáról, amelynek önkéntesei évek óta megtisztítják a folyóvizeket a hulladéktól, és nemcsak összegyűjtik a hulladékot a folyóvizekről, hanem hasznosítják is, a MÜMÜ-ben pedig bemutatják, milyen használati tárgyakat lehet gyártani az értéket képviselő másodnyersanyagból.

Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke az avatón elmondta, hogy 12 éve végzik munkájukat, 330 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a folyóvizekből, és az árterekről. Az egyesület az új mobil MÜMÜ-vel még több gyerekhez tudja eljuttatni a hulladékhasznosítással kapcsolatos tudnivalókat – tette hozzá az alelnök. Vészity Katalin, a PET Kupa Egyesület szemléletformálás és oktatás csoportjának vezetője felidézte, hogy 12 éve dolgoznak a szemléletformáláson, az egyesület első guruló Műanyag Műhelye három éve kezdte bemutatni a gyerekeknek a hulladékhasznosítási lehetőségeket. Hat országban eddig 12 ezer látogatót fogadtak az egyesület mobil Műanyag Műhelyében.