Érdekességek

Rekordszámú csapattal startol a III. Tisza-tavi PET Kupa

Immáron tizedik éve szervez folyami pethajós hulladékgyűjtő versenyeket a Tiszán és mellékfolyóin a PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület.

A június 16. és 19. között megvalósuló környezetvédelmi programon ezúttal 14 pillepalackokon lebegő hajó és kenus különítmény tisztítja a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszát. A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító programoknak, a nádasok és ártéri erdők jelentős része megtisztult, az áradásokkal érkező hulladék azonban újabb feladatok elé állítja a petkalózokat. A III. Tisza-tavi PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) támogatásával valósul meg. Idén három versenyt hirdetett meg (III. Tisza-tavi, X. Tiszai, III. Bodrogi PET Kupa) a Természetfilm.hu Egyesület. A 10 éves működésük alatt a PET Kupa neve azonban jóval túlnőtt a folyami pethajós eseményeken: határon innen és túl egész évben szervezik a folyótisztító akciókat, az ismeretterjesztő programokat és a szakmai eszmecseréket. Az évek során nagylelkű támogatók és komoly szakmai közösség csoportosult a Tiszai PET Kupa köré, e fejlődés részeként vált a Tisza-tó térsége a folyótisztító környezetvédő programok egyik nélkülözhetetlen központjává.

Két éve a Tisztítsuk meg az országot! program keretében gyűjtötték a hulladékot a környéken a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) közreműködésével, majd elindították a Mosolygó Zsák programot, a közelmúltban pedig több száz zsák hulladék gyűlt össze a rendszeres céges csapatépítő eseményeknek köszönhetően. A térség szerepvállalása a folyótisztító munkában már korábban felértékelődött: a vízügy oldaláról a Kiskörei duzzasztógát a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált, miközben a PET Kupa folyamatosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl -, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik. A folyamatosan fejlődő és különleges természeti adottságú Tisza-tavon helyi szervezetek is sokat tesznek a tisztaság megőrzéséért.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. immáron 12 éve lát el halgazdálkodási feladatokat a Tisza-tavon és alaptevékenységükön túl, önkéntesen, heti rendszerességgel gyűjtik és szállítja el a hulladékot a helyi hulladékkezelőnek.Előzetes hulladéktérképezés segít megtalálni a „petbányákat” A III. Tisza-tavi PET Kupán június 16. és 19. között Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig tisztul meg a vadvilág. A verseny első napján megépített, saját készítésű tutajaikkal három napon keresztül gyűjtik a hulladékot a petkalózok. A tavi versenyek korábban a kisebb PET Kupa rendezvények közé tartoztak, míg idén a nagy érdeklődésnek engedve, 14 hajós csapat, több mint 200 lelkes résztvevőjének közreműködésére számítanak a szervezők. A tó szennyezettségi állapotát tavasszal alaposan felmérték a PET Kupa folyómentői. Az önkéntesek munkájára nagy szükség lesz, hiszen a folyómentők 50 különböző szennyezettségű helyszínt, köztük jónéhány súlyosan szennyezett petbányát detektáltak, az eredmények a tisztatisztatérkép.hu oldalon követhetőek nyomon. A térkép a nemzetközileg népszerű, TrashOut hulladéktérképező applikáció adatait jeleníti meg, nemcsak a térségről, hanem a forrásvidéktől egészen a torkolatig mutatja a Tisza és mellékfolyóinak hulladékhelyzetét.

A PET Kupa hagyományaihoz híven, a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, – kb. 60%-a – újrahasznosul. A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően, a PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát.

A hajóépítő napot követően június 17-én pénteken fél 10-kor ünnepélyes megnyitó keretében indul el a mezőny Tiszafüreden a Morotva Kerékpáros Pihenőből, amelyet a helyi önkormányzat biztosít a szervezőknek. A rendezvényt a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosítják, akik a kezdetek óta ügyelnek a petkalózok épségére. A szervezők a programokon várják azokat a helybélieket, akik találkozni szeretnének a petkalózokkal, betekintenének a tábori életbe és érdeklődnek a Tisza elővilágát bemutató játékok iránt. A versenyt záró eredményhirdetésre és díjátadóra a Tiszanána-Dinnyéshát Kikötőben, június 19-én vasárnap 15:30-tól kerül sor.