Környezetvédelem

A szlovén parlament jóváhagyta népszavazás kiírását a krskói atomerőmű új blokkjának építéséről

A szlovén parlament csütörtökön jóváhagyta népszavazás kiírását a krskói atomerőmű új blokkjának építéséről, valamint az atomenergia hosszú távú békés felhasználásáról fogadott el állásfoglalást - közölte a helyi sajtó.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A határozatot 70:8 arányban a legkisebb koalíciós párt, a Baloldal kivételével minden frakció támogatta. A vita során a képviselők azzal érveltek, hogy az atomenergia békés célú felhasználása fontos az ország számára, mivel megoldást jelent az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra való áttérésre. A ljubljanai kormány idén januárban jelentette be, hogy a parlament elé terjeszt egy az atomenergia békés célú szlovéniai felhasználásáról szóló határozattervezetet, amely a népszavazási kérdés megfogalmazásának alapjául szolgál majd. A referendum pontos időpontjáról még nem döntöttek.

A dokumentum, amelynek címe “Nukleáris energia Szlovénia jövőjéért”, kimondja: az atomenergia stratégiai fontosságú energiaforrás, amely fontos szerepet játszik az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló célok elérésében, ezért részét kell képeznie az energiapolitikának, valamint az atomenergia és a megújuló energiaforrások energiamixének felhasználására vonatkozó irányelveknek. A határozat támogatja a krskói atomerőmű új blokkjának, a Krsko 2-nek a megépítését is, hangsúlyozva annak stratégiai jelentőségét Szlovénia hosszú távú és megbízható energiaellátása és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállása szempontjából. Az állásfoglalás iránymutatásai között szerepel az atomenergia felhasználásának más nemzeti stratégiákba való integrálása is, mint a megfelelő oktatási és képzési programok kidolgozása a nukleáris ipar igényeinek megfelelő képzett személyzet biztosítására, emellett hangsúlyozza a kutatás és fejlesztés fontosságát. A dokumentum támogatást nyújt új atomerőművek, köztük kis moduláris reaktorok építéséhez, amennyiben azok gazdaságilag életképesek, műszakilag megvalósíthatók és környezetbarátok, egyben kiemeli az ilyen projektek független és civil felülvizsgálatának fontosságát.